Herman Verspeeten viert vandaag zijn zeventigste verjaardag. Ik ken hem reeds uit de tijd van de Germaanse, toen hij één van de leadzangers was van Salade (zie op de voorgrond van bovenstaande foto).

In die tijd deed hij ook reeds veel aan sport. Zo was hij de beste loper van de Germaanse in de wedstrijd die ik in herinnering heb gebracht n.a.v. het kakske van Tom Dumoulin. Maar meer nog dan een loper zou hij zich onderscheiden als voetballer. In die hoedanigheid werd hij dan ook aangetrokken voor het team van De Rode Vaan.

41 Herman Verspeeten

En hij ontpopte zich meteen tot sterspeler, b.v. in de fameuze match tegen vedetten zoals Raymond van het Groenewoud op het Feest van De Rode Vaan in 1980.

En hij speelde volkomen terecht in dat elftal, want af en toe pleegde hij ook wel eens een recensie voor de poprubriek, zoals t.g.v. het optreden van Ry Cooder in het Brusselse PSK.

Maar zijn lievelingssport was ongetwijfeld wielrennen. Of hij deze sport al in de tijd van de Germaanse beoefende, weet ik niet, want uiteraard had de Germaanse zelf geen wielerploeg (er bestonden in die tijd wel al universitaire kampioenschappen op piste, maar ik geloof niet dat Herman daar ooit heeft aan deelgenomen).

Later zou hij deelnemen aan amateurwielerwedstrijden, mountainbikewedstrijden en zelfs een trialwedstrijd, waarbij hij echter wel van een hoge hindernis viel en zijn sleutelbeen brak. Dat heeft hij me evenwel moeten vertellen, want daarbij was ik niet aanwezig, wat bij die amateurwedstrijden soms wel het geval was (zie onderstaande foto).

foto

Ik werd dan ook verondersteld drank aan te geven en in geval van nood een wiel te vervangen, maar gelukkig heeft zich dat nooit voorgedaan! Samen zijn we wel nog met een andere vriend uit Gentbrugge, Luc Carnier, naar een cyclocrosswedstrijd gaan kijken. Vele jaren later zijn deze drie musketiers ook gaan kijken naar een dernywedstrijd op de Eddy Merckx-wielerbaan op de Blaarmeersen, waaraan zijn zoon Andries deelnam, want die heeft het nog een jaartje tot profwielrenner geschopt.

En als de Germaanse een toneelgroep had gehad, dan had hij daar vast en zeker ook aan meegedaan, want dat deed hij ook al: toneelspelen bij amateurgezelschappen. Zo heeft hij ooit nog meegespeeld in een stuk geregisseerd door Frank Van Laecke. Kortom, een bezig baasje. Het is nu al een tijdje geleden dat ik nog iets van hem heb gehoord. Normaal gezien zou hij al met pensioen moeten zijn, na meer dan veertig jaar in het onderwijs te hebben gestaan. Ik zou dus zeggen: hij kan nu van een verdiende rust genieten, maar ik kan mij dat van Herman niet voorstellen. Ongetwijfeld fietst hij nog bij de Masters of zo!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.