Terwijl zijn maatje Jerry Leiber ondertussen al enkele jaren is overleden, wordt componist Mike Stoller (op de foto staat Jerry links en Mike rechts) vandaag negentig jaar.

Leiber en Stoller ontmoetten elkaar in 1950 in Los Angeles, waar Leiber na school pianist was en Stoller in een platenzaak werkte. Leiber schreef zijn eigen teksten en was op zoek naar een maat en vond Stoller. Niet bepaald een match op het eerste gezicht, want Stoller was teruggetrokken van aard terwijl Leiber een fuifnummer was. In het begin werkten ze voor Spark Records tot Atlantic Records hen een contract aanbod waar ze op ingingen. Hun eerste hitje hadden ze met het nummer Hard Times dat door Charles Brown werd vertolkt in 1952. Daarna volgde “Hound Dog”, a twelve-bar blues originally recorded by Willie Mae “Big Mama” Thornton in 1952. The 1956 remake by Elvis Presley is the best-known version; it is his version that is No. 19 on Rolling Stone’s list of The 500 Greatest Songs of All Time. Ondanks het feit dat Leiber en Stoller niet echt tevreden waren over een paar wijzigingen die Presley in de tekst had aangebracht (“you ain’t never caught a rabbit“) omdat hij het origineel wat te expliciet vond, konden ze natuurlijk niet echt ontevreden zijn over het feit dat “the big money came rollin’ in“, zodat ze voor zijn film Jailhouse Rock de titelsong schreven. Later in de jaren vijftig maakten ze, voornamelijk tijdens hun werk voor The Coasters, hits waaronder Young Blood, Searchin’ en Yakety Yak. Ook schreven ze werk voor The Drifters, zoals Drip Drop, There goes my baby en Dance with me.
Ook in de jaren zestig schreven Leiber en Stoller grote hits voor groepen en artiesten als Ben E. King (Spanish Harlem), Jay and the Americans (She Cried), The Exciters (Tell Him) en The Clovers (Love Potion #9). Zij richtten een platenmaatschappij op (Red Bird Records) en brachten voor The Shangri-Las Leader of the Pack en voor The Dixie Cups Chapel of Love uit. Na de verkoop van Red Bird werkten ze opnieuw als onafhankelijk producent, onder andere met Peggy Lee, voor wie zij haar grote hit Is that all there is? schreven, wat zijzelf als hun beste nummer beschouwen. Alhoewel de successen ondertussen veel dunner gezaaid waren, schreven zij inderdaad enkele van hun beste nummers in die tijd. Zo b.v. Stuck in the middle with you dat door Stealers Wheel in 1972 de top-10 in werd gezongen of Pearl’s a singer voor het aanstormend talent Elkie Brooks. Ze werkten in 1995 aan de Broadwaymusical Smokey Joe’s Cafe, maar het is me niet bekend of dit met nieuwe nummers is of een verhaal rond hun grootste successen (zoals “Mamma mia” of “We will rock you” dat deden voor Abba en Queen). In het laatste geval was dit een streep door de rekening van Gentenaar Robert Van Yper, die eerder reeds een musical had geschreven rond hun hitnummers.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Mike Stoller wordt negentig…

 1. Smokey Joe’s Cafe is met 2.036 voorstellingen de langstlopende revue van Broadway en won dan ook een Grammy Award. In revue format with no unifying theme, the 39 songs are presented by various members of the cast in various combinations, with no dialogue. There are novelty songs (“Charlie Brown”), romantic ballads (“Spanish Harlem”), and infectious melodies (“There Goes My Baby”) [Wikipedia].
  De volgende Leiber & Stoller liedjes worden in de productie ten gehore gebracht:

  Act I
  “Neighborhood” (music and lyrics by John Sembello, Ralph Dino, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “Young Blood” (music and lyrics by Doc Pomus, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “Falling”
  “Ruby Baby”
  “Dance With Me” (music and lyrics by Louis Lebish, George Treadwell, Irv Nahan, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “Neighborhood” (Reprise)
  “Keep On Rollin'”
  “Searchin'”
  “Kansas City”
  “Trouble”
  “Love Me” / “Don’t”
  “Fools Fall In Love”
  “Poison Ivy”
  “Don Juan”
  “Shoppin’ for Clothes” (music and lyrics by Kent Harris, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “I Keep Forgettin'”
  “On Broadway” (music and lyrics by Barry Mann, Cynthia Weil, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “D.W. Washburn”
  “Saved”

  Act II
  “Baby That Is Rock & Roll”
  “Yakety Yak”
  “Charlie Brown”
  “Stay a While”
  “Pearl’s a Singer” (music and lyrics by John Sembello, Ralph Dino, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “Teach Me How to Shimmy”
  “You’re the Boss”
  “Loving You”
  “Treat Me Nice”
  “Hound Dog”
  “Little Egypt”
  “I’m a Woman”
  “There Goes My Baby” (music and lyrics by Benjamin Earl Nelson, Lover Patterson, George Treadwell, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “Love Potion #9”
  “Some Cats Know”
  “Jailhouse Rock”
  “Fools Fall In Love” (Reprise)
  “Spanish Harlem” (music and lyrics by Phil Spector and Jerry Leiber)
  “I (Who Have Nothing)” (music and lyrics by Carlo Donida, Mogol, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “Stand by Me” (music and lyrics by Ben E. King, Jerry Leiber and Mike Stoller)
  “Baby That Is Rock & Roll” (Reprise)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.