Een piskijker ! Kom dat tegen ! Ik lees hier dat de Faust, waarop Goethe zijn beroemde roman baseerde, wellicht echt heeft bestaan en dat hij van beroep een piskijker was: je weet wel, zo’n kwakzalver die aan de kleur van je urine beweert te kunnen zien aan welke ziekte je lijdt. Geen wonder dat die man het op het einde van zijn leven niet meer ziet zitten en bereid is zijn ziel te verkopen aan de duivel voor een moment van jeugdige opwinding. Goethe moet wel wat meer in zijn trukendoos hebben gehad om van die oude piskijker een onweerstaanbare Don Juan te maken die het mooie, ongerepte Gretchen tot de zijne maakt. Al zullen de meeste lezers wel weten hoe het verder afloopt, voor de anderen houden we er nog even de spanning in en verwezen we 25 jaar geleden naar de Vooruit, waar het Zuidelijk Toneel in een regie van Guy Cassiers zijn versie van het verhaal bracht. Merkwaardig is dat vorige vrijdag bij een ander Nederlands gezelschap, ’t Barre Land, « Faust 2 » in première is gegaan. De « sequel » dus. Komt zeker ook wel eens naar Gent. (HLN, 8/3/1998)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.