De in Gent geboren televisiejournalist Jan Schodts (links op de foto naast toenmalig cultuurminister Van Mechelen) is vijf jaar geleden overleden in een rusthuis in Kapelle-op-den-Bos. Over een paar weken zou hij 81 worden.

Na zijn studies rechten, pers- en communicatiewetenschappen aan de KU Leuven startte Schodts in 1961 zijn loopbaan bij de openbare omroep BRT. Voor een korte periode bij de radio en nadien bij de televisie waar hij jarenlang het journaal presenteerde en binnenlands politiek verslaggever was. Hij maakte daarnaast ook reportages voor Panorama en presenteerde actualiteitsprogramma’s zoals Ieder zijn waarheid, te vergelijken met de huidige De zevende dag.
In 1980 werd hij hoofdredacteur bij de Wereldomroep en een jaar later hoofdredacteur van de nieuwsdienst bij de televisie. In die hoedanigheid moet ik hem zeker eens ontmoet hebben op één van de wekelijkse persvisies op de BRT, maar ik kan het mij niet herinneren. En als ik mijn blog doorzoek, kom ik hem ook maar één keer tegen en wel als moderator van een debat over sport en politiek n.a.v. het WK voetbal in Argentinië. Ik zwaai hem hierin lof toe, ook al draagt het stukje zelf de titel “BRT aan de schandpaal” mee…

“BRT aan de schandpaal” dus, waarmee we niet bedoelen dat we het hier gaan hebben over de wit-zwart berichtgeving over de gebeurtenissen in Shaba (of is het: blank-zwart ?). Want naar het schijnt worden wij niet verondersteld hier « aan politiek te doen ». Wel delen wij de heftige verontwaardiging van Neerlands Hoop, die hun aanklacht tegen het houden van de wereldbeker voetbal in Argentinië, een land dat misschien wereldkampioen is in het folteren, zoals een confrater zei, (bloed aan de paal) herleid zagen tot een liedjesprogramma.
Ook wij vroegen ons af wat die opeenvolging van liedjes in godsnaam met de boycotactie kon te maken hebben ? Wij hadden echter reeds lont geroken door de zeer slechte montage en inderdaad, wat blijkt ? De BRT heeft alle conférences die op het gebeuren betrekking hadden geknipt en ook het gebruikelijke debat met het publiek. Naar het schijnt had de BRT het liefst van al helemaal niets uitgezonden, maar dan zaten ze met een gat in hun programma van meer dan een uur en dat pas om 21.00 u zodat het zeker zou opgevallen zijn. Men heeft dan het minste van de twee kwalen gekozen en een « gezuiverde » (kwatongen beweren « gecensureerde ») versie uitgezonden. Het publiek werd blijkbaar onmondig geacht, want in plaats van de « man in de straat » (of « in de zaal »), kregen we zondagmorgen in Confrontatie een « hoogstaand » debat met Rika De Backer, de heer Paulen (voorzitter internationale atletiekfederatie), de heer Meyer (PVDA) en de heer Rogge (ondervoorzitter Belgisch Olympisch Comité).
Ons aller Rika begon met te zeggen dat wel niemand zo naïef zou zijn van te beweren dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben. Nou, dat was dan wel erg naïef ! Minder naïef was ze echter toen ze het nationalisme (de volksliederen en vlaggen b.v.) als grote dader van de vertroebeling aanwees. Niemand pikte hierop in en dat was wel heel jammer. Ook wilde onze minister van cultuur nog kwijt dat het contact met de bevolking erg belangrijk is en dat als wij sportreporters naar Argentinië zenden, zij ook tot taak hebben het maatschappelijke gebeuren kritisch gade te slaan. Hé? En wij die dachten dat Jan Wauters net een nota in omgekeerde zin onder z’n neus heeft geschoven gekregen!
Rogge vergeleek sport met godsdienst en daar iemand anders ooit godsdienst met opium heeft vergeleken, was Rogge wellicht veel dichter bij de kern van de zaak dan hij besefte. Overigens zwaaide deze man het wierookvat in de richting van baron de Coubertin, de nobele man die sport buiten alle politiek wilde houden (en de vrouwen buiten de sport). Vandaar trouwens dat de baron met zijn even elitair olympisch comité naar het Duitsland van Hitler trok. « Wir haben es nicht gewusst ». En de volgende hebben plaats in de Sovjet-Unie. Waarom protesteert men daar niet tegen? protesteert men van alle kanten.
Paulen vertoonde duidelijk reeds tekenen van seniliteit en veroorzaakte daardoor heel wat hilariteit. Maar dezelfde verontwaardiging die hem bevangt wanneer hij het heeft over atleten die vanwege hun regering niet in dat of dat land mogen aantreden (« al hun inspanningen voor niets !»), delen wij ten zeerste, maar niet wanneer hij het maar juist vindt dat Tommie Smith zijn gouden medaille verspeelt omdat hij op het podium z’n vuist opsteekt (« al zijn inspanningen voor niets !»).
En hoezeer Meyer ook onze bewondering wegdraagt voor het heilig vuur waarmee hij zijn standpunten heeft verdedigd (o.a. over de morele verantwoordelijkheid van de individuele sportman en over het feit dat de discussie over de boycot eigenlijk op zichzelf al een overwinning is, nl. de massa is geïnformeerd geraakt over de toestand in Argentinië), toch gaat de overwinningspalm naar moderator Jan Schodts die wij vanop deze veilige plaats kronen met de blaadjes van de laurierboom wegens zijn pregnante vraagstelling en gevatte opmerkingen.
Waarvan hebben we verder deze week nog kunnen genieten ? Wel, van allerlei blote lichaamsdelen in Dolle Dinsdag (en zeg nu niet dat wij daar tegen zijn, hé gast !), nadien met klappen op de vuurpijl verder gezet in de typisch Italiaanse prent « Rozengeur, maneschijn en liefde ». We gingen op zoek naar Toet-ank-amon en vonden dr.Spock (of is dat die van die babyboeken ?) En we hebben vastgesteld dat die reeks over de christenen interessant is. Tot onze spijt, want wij hebben een hekel aan reeksen en aan vaste uren om voor te televisie te gaan zitten. Zoals 19.45u b.v.

Vanaf 1988 en 1994 was Schodts betrokken bij de opstart van de nieuwsdienst van de commerciële zenders VTM respectievelijk VT4. [Wikipedia]

Referentie
Jan Segers, BRT aan de schandpaal, De Voorpost, 22/6/1978

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.