Tiesj Benoot uit Gent (bovenstaande foto Jean-Pierre Verstraete; onderstaande foto’s Erik Westerlinck, John De Schepper en Axel VH), die vorige week nog Kuurne-Brussel-Kuurne won, zegevierde vijf jaar geleden ook al in de Strade Bianche vóór Romain Bardet en Wout Van Aert.

In zijn eerste jaar bij de profs (2015) behaalde hij onder meer een vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen. In 2016 werd hij derde in de Omloop Het Nieuwsblad. In de Ronde van Frankrijk 2017 behaalde hij een verdienstelijke 20ste plaats. Hij wist zijn eerste profzege te boeken in de Strade Bianche 2018. Tiesj Benoot studeert ook toegepaste economische wetenschappen (TEW) aan de Universiteit Gent.

47 Benoot Tiesj

In 2019 heeft hij de openingsrit van de Ronde van Denemarken (2.BC) gewonnen. Ploegmakker Jasper Debuyst en Amaury Capiot (Sport Vlaanderen – Baloise) zorgen voor een volledig Belgische top drie. In de laatste 2,5 kilometer vormde zich een kopgroep van aanvankelijk vijf en later zeven renners. Benoot wou de sprint aantrekken voor zijn snellere ploegmakker Jasper De Buyst, maar die liet het gat vallen en de andere koplopers waren compleet verrast. De Buyst sprintte even later naar de tweede plek. Het is voor de 25-jarige Benoot nog maar de tweede profzege. Hij droeg de overwinning op aan zijn overleden ploegmaat Bjorg Lambrecht. “De voorbije weken waren heel zwaar. Ik ben blij dat ik hem op deze manier kan eren, met een overwinning”, liet Benoot optekenen op de website van de koersorganisatie. “Uiteraard heeft zijn overlijden een enorme impact op de ploeg. Ik woonde ook vrij dicht bij hem, het dichtst van alle collega’s en we hadden een nauwe relatie, meer dan ik heb met sommige andere collega’s. Bjorg was meer dan een ploegmaat, hij was ook een vriend.” [Wikipedia]

Samen met Sören Kragh Andersen op de Teide. Kort daarna had hij zijn eerste zege voor zijn nieuwe werkgever Team Sunweb beet. En wat voor één! De Gentenaar soleerde in Apt naar de zege in de zesde etappe van Parijs-Nice 2020. Na zijn overwinning in de Strade Bianche 2018 was het pas zijn tweede profzege en meteen weer één die kon tellen. Max Schachmann blijft leider maar Tiesj Benoot rukte daarmee op naar de tweede plaats op achttien seconden van de Duitser, maar werd nadien een twintigtal seconden teruggeplaatst omdat Schachmann ten val was gekomen in de laatste drie kilometer. In de laatste rit kwam Benoot via een alles of niets aanval nog erg dicht, maar hij strandde opnieuw op achttien seconden. Hij ging de Duitser wel voorbij in het puntenklassement.

Ronny De Schepper


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.