In het seizoen 1972-73 werd in het NTG “Interieur” opgevoerd. De regie was in handen van Jean-Pierre De Decker. Op de foto zien we v.l.n.r. Ann Petersen, Suzanne Juchtmans en Gabriël van Landeghem.

Interieur is de eigenhandige bewerking van Hugo Claus van zijn roman Omtrent Deedee uit 1963; het verhaal van een plattelandsfamilie die de sterfdag van de moeder komt herdenken ten huize van een pastoor bij wie de oudste zuster huishoudster is. Sinds moeder Heylen in al haar onaantastbaarheid gestorven is, staan haar kinderen bij de resten van hun zekerheden.
Opnieuw is de dialoog in een licht vervreemdend, kunst-Vlaams geschreven, en weer zijn de personages met nadruk ongecompliceerd, niet-intellectueel.
Bij deze mensen die in hun « interieur » worden waargenomen, komt een conflict aan het licht dat ligt tussen drift en bezinning; zij ervaren hartstochten en verlangens die niet beantwoord (kunnen) worden omdat zij « verboden » zijn: bij de priester Deedee verboden door zijn roeping, bij de huishoudster Natalie omdat zij ondergeschikt, oud en lelijk is en bij neef Claude omdat zijn gedrag afwijkend is.
Claude zal aan dat falen ten gronde gaan, terwijl Natalie ontredderd en verstoten achterblijft.
Interieur is een drama van vrijheid en verdringing, aangrijpend en ontroerend, magistraal in zijn poëzie.
In 1973 kreeg Claus ook de cultuurprijs van de stad Gent. Aangezien schepen van cultuur Piet Van Eeckhout verzuimd had uitnodigingen rond te sturen, werden de stadswerklieden opgetrommeld om aandachtig naar de lofrede van Jean Weisgerber (1924-2013) over semiotiek te luisteren.
In 1974 is er de bundel “Figuratief” (“flink wat woorden aanslepen en vervolgens op een rij zetten is niet voldoende om een gedicht te schrijven“, aldus Rudi Boltentaal in “Leeuwarder Courant”).
In het seizoen 1974-75 volgde in het NTG een herneming van “Dans van de reiger” (1962) in een regie van Dré Poppe, terwijl in de Stadsschouwburg van Amsterdam “Thuis” wordt gecreëerd, dat ik pas later zal behandelen, als het eveneens op het programma van het NTG staat.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.