Vandaag is het al twintig jaar geleden dat de Duitse wielrenner Manfred Donike jr. is overleden. Hij was amper 42 jaar, zodat men zich uiteraard vragen kan stellen bij de doodsoorzaak, maar die heb ik helaas niet teruggevonden.
Tien jaar geleden kwam Jules Van Duffel mij echter uit de nood halen: “Volgens de Duitstalige Wikipedia stierf Manfred Donike Junior aan een hartkwaal. Mogelijk zou zulks kunnen verklaren waarom hij nooit profwielrenner werd. Overigens werd ook het overlijden van zijn vader, de beroemde dopingexpert Manfred Donike Senior, veroorzaakt door hartfalen. Na als amateurwielrenner zijn fiets aan de wilgen te hebben gehangen bouwde Junior gedurende een tiental jaren een mooie loopbaan uit als UCI-commissaris (o.m. lid van het college der koerscommissarissen tijdens wereldkampioenschappen en de Ronde van Frankrijk), leidde hij de technische commissie der Duitse wielerbond en had hij lange tijd de sportieve leiding van de rittenwedstrijd Ronde van Rijnland–Pfalz.”
Hij was inderdaad de zoon van Manfred Donike, zelf ook wielrenner, maar vooral bekend als specialist in dopingonderzoek. Na zijn wielerloopbaan studeerde Donike immers chemie in Keulen en promoveerde in 1965. In 1972 had Donike al een complete analytische methode ontwikkeld voor opsporing van doping, die werd toegepast tijdens de Olympische Spelen. Donike en zijn medewerker Johann Zimmermann ontdekten in het begin van de jaren 1980 dat synthetisch testosteron in het menselijk lichaam zich langzamerhand als lichaamseigen testosteron tot epitestosteron kon omvormen. Daarmee werd de basis gelegd voor de T/E-verhoudingen die sinds 1982 werden gehanteerd voor dopingtests op het gebruik van testosteron bij internationale wedstrijden. In 1988 werd middels zijn methode de toenmalige wereldrecordhouder en Olympisch kampioen op de 100m sprint, de atleet Ben Johnson, betrapt op het gebruik van het verboden middel stanozolol. Op 21 augustus 1995 overleed Manfred Donike sr. aan boord van een vliegtuig toen hij via Johannesburg onderweg was naar Harare in Zimbabwe, waar hij een laboratorium zou inrichten voor het verrichten van dopingcontroles tijdens de aldaar te houden All African Games. Manfred Donike had nog een tweede zoon, Alexander, die eveneens amateurwielrenner werd.
Maar over de dood van Manfred Donike jr. is dus niets geweten. Wie mij erover kan inlichten, graag! Bovendien heb ik nog een tweede vraag. Ik heb bovenstaande foto van Manfred genomen tijdens een pistemeeting in ’t Gentse Kuipke in 1989. Donike reed daar een koppelrit samen met een renner, genaamd Norbert Beginn (tweede foto). Van hem weet ik zelfs helemaal niets af. Is hij ook een Duitser? Of toch maar een Belg? Ook hier een oproep voor wie iets meer weet.
En eens te meer was het Jules Van Duffel die met het antwoord kwam: “Volgens de aanbevelenswaardige website http://www.radsportarchiv.de was Norbert BEGINN een amateur wegrenner van Duitse nationaliteit. Speurwerk op google leverde als resultaat op dat zijn wielertalent tot ontbolstering kwam als lid van de RSV (Radsportverein) Düren. Hoofd en teammanager van deze RSV Düren is Alexander Donike, broer van Manfred Donike Junior en dus eveneens zoon van
dopingjager en -expert Manfred Donike Senior. Op 12 april 2004 was Norbert BEGINN tweede in de Grote Paasprijs der RSV Sturmvogel te Bad Neuenahr-Ahrweiler, een criterium over een afstand van 84 km. Een carrière als profi zat er voor BEGINN blijkbaar niet in. Net zo min overigens als voor de drie fietsende zonen Andreas, Alexander en Manfred Jr. van de voornoemde dopingjager en -expert.”
Hierop volgde nog een rechtzetting door de Duitstalige Bert: “Ursprünglich hatte Manfred Donike sen. sogar vier Söhne: Manfred, Alexander, Andreas und Rolf. Norbert Beginn war in der Tat ein deutscher Amateurrennfahrer, der aus dem gleichen Verein wie die Donikes stammt.”
Allemaal hartelijk dank voor jullie medewerking!
Ronny De Schepper
“Ursprünglich hatte Manfred Donike sen. sogar vier Söhne: Manfred, Alexander, Andreas und Rolf” Betekent dit dat die Rolf Donike ook overleden is?
LikeGeliked door 1 persoon
DANKE! Für die Erinnerung. Er wollte immer noch mal zur Olympiade nach den schwierigen Spielen in Los Angeles 1984. PS: Der kleine Bruder Rolf ist – wenn ich es richtig im Kopf habe- mit 16 verstorben.
LikeGeliked door 1 persoon