Tien jaar geleden werd er in de media bericht dat de zanger van The Temptations is overleden. Ze gebruikten daarbij telkens de naam “Otis Harris”, wat echter redelijk misleidend is. De man in kwestie is inderdaad geboren als Otis Robert Harris, Jr., maar volgens Wikipedia is hij toch onder de naam Damon Harris bekend geworden (Otis Harris is wel een Amerikaanse sprinter, die – gelukkig voor hem – nog in leven is).

Harris werd in 1971 bij een auditie gekozen als opvolger van toenmalig Temptations-zanger Eddie Kendricks. Als 21-jarige was hij meteen meer dan tien jaar jonger dan de andere leden van de band. Hij veranderde zijn voornaam in Damon omdat de groep met Otis Williams reeds een “Otis” had. In 1972 zong hij in falsetto het bekendste nummer van de Motown-groep, “Papa Was a Rollin’ Stone”. Andere succesnummers van de groep waren “Take a look around”, “Masterpiece”, “Cloud Nine” en “Psychedelic Shack” (ik neem aan dat men hiermee bedoelt dat dit eveneens nummers waren die door hem werden gezongen). Na vier jaar stapte hij noodgedwongen op bij de groep, omdat hij opmerkingen gemaakt zou hebben die het “imago” van de groep hadden geschaad. Tussen 1971 en 1975 had hij wel drie Grammy Awards meegepikt en met de Temptations negen gouden albums opgenomen. Op zijn 47e kreeg hij prostaatkanker. Hij richtte zijn eigen kankerstichting op om Afro-Amerikaanse mannen bewust te maken van de risico’s van prostaatkanker. Het is vandaag ook 23 jaar geleden dat een ander groepslid is overleden, namelijk Mel Franklin. Hij was 52 jaar en stierf aan een hartaanval.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.