Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat de parodierockgroep Salade op het podium heeft gestaan. Mark Uytterhoeven denkt misschien dat hij met zijn versie van Grease de Germaanse Filologie van de RUG een primeur heeft bezorgd, maar denk dan maar vlug iets anders, Mark. Wij waren je reeds vijf jaar voor!

Met hun glitterpakjes en hun plateauschoenen vormde Slade de aanloop voor de zogenaamde nichtenrock. Op het carnavalsfeest van Germania (20 februari ’73 in De Korenbloem) werd dit subtiel geparodieerd door een Gents studentengroepje met de naam Salade, bestaande uit Herman Verspeeten, Jean-Paul Van der Elst en ikzelf, zang; Lucien Bollaert, animatie; Donald Hendrickx, sologitaar; Kris Haghebaert, ritmegitaar en een voor de gelegenheid ingehuurde bassist en drummer. Herman zong “Johnny B.Goode”, Jean-Paul Van der Elst “Get down and get with it” en “Through the canyons of your mind” en ikzelf “Bad moon rising”.


Diezelfde avond was er ook nog gastoptredens van Loozan Lewis Fox (*), van Pol Van Geert (een vriend van Staf De Wilde) en van de meisjes van de Fabiola: Malou De Bondt, Lieve De Pauw, Kristien Ketels, Lieve De Neve, Renate Mondschauwer, Monique De Wit en Greta De Roeck. Deze laatste had overigens voor het krullenkapsel van ondergetekende gezorgd. Jean-Paul Van der Elst had voor deze meisjes ook een Shakespeariaanse tekst geschreven waarop Stef Hertmans muziek had gezet. En uit die meestal nog maagdelijke keeltjes klonk het smachtend: “Twilight dreams”…

Lieve De Neve (links op de foto): “Ik speelde wel de rol van een oude schooljuffrouw die de meisjes van de Fab in het gareel probeerde te houden hé! (onbegonnen job dus!) Die kousen waren toen al een tijd uit de mode! Leuke tijd! Ons lijflied begon zo : Fab, Fab, Fab, we zitten allemaal op de Fab het is niet schoon maar het is gemakkelijk, Fab, Fab, Fab...”


Toch haalde deze song de volgende hitpreet van “Germaniak” niet, in tegenstelling tot:
1.Dirk Roelandt: “So you want to be a rock’n’roll star” (Byrds)
2.Jean-Paul Van der Elst: “Magical Mystery Tour” (Beatles)
3.Ronny De Schepper: “D’r zit ’n mot in m’n jassie” (Dorus). Flipside: “Crazy horses” (Osmonds)
4.Lucien Bollaert: “This world today is a mess” (Donna Hightower)
5.Luc Van den Eeden & Nicole: “Within you without you” (Beatles). Flipside: “Als je’t een keer gedaan hebt” (Joe Harris)
6.Jan Braet & Kris Depaepe: “De nozem en de non” (Cornelis Vreeswijk)
7.Anneke De Swaef: “Come 100 children of the revolution” (Tom T.Rex)
8.Jan Sablon: “Tout le monde il est beau, tout le monde il est gentil” (Jean Yanne)
9.Walter Colman: “A man needs a maid” (Neil Young)
10.Katrien Heremans: “99-64-99 blues” (Vital Statistics). Flipside: “Satisfaction guaranteed” (Salade)
11.Dirk De Zutter: “Leader of the pack” (Shangri-la’s). Flipside: “Curly” (Move)
12.Kris Versluys: “Almost cut my hair” (CSN&Y)
13.Staf De Wilde: “Love her madly” (Doors)
14.Magda? Neen, da mag nie.
15.Ginette Dekens: “The woman who did” (Grant Allen & the Harem)
16.Jaak Van Hamme: “Laughing Cavalier” (Wallace Collection)
17.Prof.Derolez: “Walk away René” (Four Tops)
18.Prof.Schrickx: “Get down and get with it” (Slade)
19.Krnelis Blommaert: “Locomotion breath” (Jethro Tull)
20.Het Mouton Trio: “The good, the bad and the ugly” (Ennio Morricone)
21.Luc Metsu: “The fool” (Gilbert Montaigné)
22.Johan Taeldeman: “Baby sitting boogie” (the missus)
23.Prof.Van Elslander: “Met me hoedje en me das” (Meester Prikkebeen en z’n kinderkoor)
24.Luk Bal: “Marionet” (Johan Verminnen). Flipside: “Puppet on a string” (Sandie Shaw)
25.Willy Vandeweghe: “Little Willy’s Wonder F.” (Sweet)
(H)elp Pée van de maand: “Mad dogs and Englishmen” (Joe Cocker) voor alle germanisten.

Ronny De Schepper

(*) Deze mysterieuze creatie van Jean-Paul Van der Elst werd opgevoerd in de gedaante van Peter Macaulay, één van de assistenten van prof.Schrickx. We hadden heel wat energie gestoken in de geheimhouding van wie het was en Macaulay droeg o.a. een pruik, die als voorbeeld voor de haartooi van Herman Brusselmans kon dienen.”Loozan” had echter nog maar één woord gezegd op de scène of Kris Versluys riep luidkeels vanuit de zaal: “’t Is Macaulay!” En dat is dan het type dat later zelf professor wordt, hé! Bedankt, hé Kris. Enfin, ’t is u vergeven na al die jaren (alhoewel…)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.