De Nederlandse operettezanger Marco Bakker viert vandaag zijn 85ste verjaardag.

In 1963 liet hij voor het eerst van zich horen als zanger van het nummer Drie schuintamboers, dat op de B-kant stond van het grammofoonplaatje Katootje uit de tv-show van Wim Sonneveld.
Na zijn opleiding aan het conservatorium in Amsterdam maakte hij in 1965 zijn ware debuut met de voor hem geschreven opera De droom van Ton de Leeuw op het Holland Festival, maar even later schakelde hij over naar “My fair lady”, want hij zal toch vooral carrière maken in het lichtere genre. Alhoewel hij echter vooral gekend is als operettezanger, zong hij toch ook rollen als Orfeo (Monteverdi), Giulio Cesare (Händel), Figaro en Papageno (Mozart), Zurga (Bizet), Mephisto (Gounod), Onegin (Tsjaikovski) en zelfs Intermezzo (Richard Strauss). Bovendien zingt hij b.v. ook de Christuspartij in de Matthäuspassion en liederen van Schumann.
Zijn eerste grote tournee vond plaats in 1973 in de Verenigde Staten, waar hij 18 concerten gaf. In Nederland is Marco Bakker vooral bekend van zijn tv- en radio-optredens en in het bijzonder van zijn nieuwjaarsconcerten. Bij het grote publiek werd hij in 1974 pas echt bekend met het door de TROS uitgezonden Muziek uit Duizenden. Ook speelde hij een rol in de film Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium.
Bakker is, na een eerder huwelijk met Patricia Madden, gehuwd met actrice Willeke van Ammelrooy. In 1983, ’85 en ’86 maakte zij alvast in de zaal meer indruk dan haar echtgenoot op de scène van de Gentse opera achtereenvolgens in de operette “Die lustige Witwe“, de musical “De man van La Mancha” en de operette “In het Witte Paard“. Midden de jaren tachtig had Frank Van Laecke overigens plannen om met Willeke van Ammelrooy en Marco Bakker een Dracula-parodie te verfilmen, maar die is er echter nooit gekomen.
In oktober 1997 kwam hij in het nieuws doordat hij onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt had op het parkeerdek van de Amsterdam ArenA. Naar verluidt scheurde hij uit de parking omdat hij vond dat hij niet met de nodige égards werd behandeld. Hierbij kwam echter een vrouw om het leven. Hij werd hiervoor in 1998 veroordeeld. Hij raakte een jaar zijn rijbewijs kwijt en kreeg de keuze tussen een celstraf van een half jaar of 240 uur dienstverlening. Dit had negatieve gevolgen voor zijn imago en carrière.
Marco Bakker presenteert nu een licht-klassiek radioprogramma op zondagochtend bij de regionale omroep Radio M Utrecht. Wegens het grote succes maakte Bakker opnieuw een theatertournee door heel Nederland met “De 3 Baritons” (Henk Poort, Ernst Daniël Smid, Marco Bakker) die in december 2009 van start ging en afsloot in Koninklijk Theater Carré in maart 2010. (Wikipedia)

Referenties
Ronny De Schepper, Marco Bakker te gast in het Zuidlandtheater, Het Laatste Nieuws 28 januari 1994
Ronny De Schepper, Marco Bakker in de Groene Zaal, Het Laatste Nieuws 18 februari 1994
Ronny De Schepper, Tweemaal Marco Bakker, Het Laatste Nieuws 7 december 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.