Samuel Sánchez González (Oviedo, 5 februari 1978) is een Spaans voormalig wielrenner die tot oktober 2017 reed voor BMC Racing Team. De Asturiër was lange tijd de enige niet-Baskische Spanjaard bij Euskaltel-Euskadi. Tijdens zijn carrière won hij onder andere de wegrit op de Olympische Zomerspelen van 2008. [Op bovenstaande foto zien we hem links naast John De Schepper op Tenerife in 2015.]

Sánchez is een veelzijdig renner die met name in etappekoersen en heuvelklassiekers goed uit de voeten komt. Ook staat hij bekend als één van de betere dalers in het profpeloton.
Nadat hij in zijn eerste profjaren enkele ereplaatsen behaalde in koersen als Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland en Luik-Bastenaken-Luik beleefde hij in 2005 zijn doorbraak: Sánchez won de dertiende etappe in de Ronde van Spanje en werd elfde in het eindklassement. Ook in de belangrijke Spaanse klassieker Escalada a Montjuïc ging hij tweemaal met de zege aan de haal (in 2004 en in 2005).
In 2006 reed Sánchez een voorjaar met ereplaatsen in onder andere Parijs-Nice (vierde) en de Waalse Pijl (tweede). In de Ronde van het Baskenland bezorgde hij zijn Baskische ploeg twee etappezeges en een zesde plaats in het eindklassement, waarin hij nog aan de leiding stond voor de slottijdrit. In de Ronde van Spanje won hij net als het jaar ervoor de dertiende etappe, in het klassement werd Sammy zevende. Op het wereldkampioenschap op de weg in het Oostenrijkse Salzburg vertolkte Sánchez een hoofdrol door in de laatste kilometer voor de beslissende afscheiding te zorgen in dienst van kopman Alejandro Valverde. Sánchez zelf werd vierde achter Paolo Bettini, Erik Zabel en Valverde. Een week later schreef hij met het Kampioenschap van Zürich zijn eerste klassieke zege op zijn naam. Hij reed op twaalf kilometer van de streep alleen weg uit een elitegroep van vijf en kwam met een halve minuut voorsprong over de finish. Twee weken later werd hij tweede in de Ronde van Lombardije. Hiermee verzekerde hij zich van de tweede plaats in het eindklassement van de UCI ProTour.
Het volgende jaar begon Sánchez wederom goed met een negende plaats in Parijs-Nice en derde plaats in de Ronde van het Baskenland waar hij deze keer de afsluitende tijdrit won. In de klassiekers wist hij geen top 10-notering te behalen, wel wist hij de slotrit van de Ronde van Catalonië (met aankomst bergop) te winnen. Hierna richtte Sánchez zich volledig op de Ronde van Spanje waar hij de vijftiende etappe won na één van zijn kenmerkende aanvallen in een afdaling. In de negentiende etappe was hij de sterkste op de beruchte Alto de Abantos en op de voorlaatste dag won Sánchez ook nog een tijdrit. Deze slotweek resulteerde in een derde plaats in het eindklassement. Na de Vuelta werd Sammy zevende op het wereldkampioenschap op de weg in Stuttgart en ietwat ongelukkig derde in de Ronde van Lombardije. In het UCI ProTourklassement eindigde hij als negende.
In 2008 richtte Sánchez zich volledig op de Ronde van Frankrijk. Vooral in de eerste helft van de ronde, inclusief de ritten in de Pyreneeën, vlak bij de thuisregio, reed de Baskische ploeg niet al te sterk. Sánchez was van de drie kopmannen nog het best op dreef, met een tweede plaats in de koninginnenrit naar de Alpe d’Huez als hoogtepunt. Uiteindelijk werd Sánchez zesde in het eindklassement. De vorm van de slotweek nam hij mee naar de Olympische Spelen in Peking. Tijdens de wegwedstrijd pakte hij de gouden medaille in een sprint bergop tegen Davide Rebellin en Fabian Cancellara. Enkele dagen later werd hij zesde in de tijdrit.
In 2009 won Sánchez, in voorbereiding op de wedstrijden van april, de Gran Premio de Llodio. Daarna volgde een podiumplek in de Ronde van het Baskenland. Ook werd hij nog vierde op het wereldkampioenschap in Mendrisio en tweede in de Ronde van Spanje, achter Alejandro Valverde.
In de zeventiende rit in de Ronde van Frankrijk van 2010 kwam hij hard ten val, terwijl hij derde stond in het algemeen klassement. Het peloton besloot te wachten en Samuel Sánchez kon zich weer bij de groep voegen. Uiteindelijk werd hij vierde in het eindklassement. Nadat Alberto Contador later uit de uitslag werd geschrapt, werd dit omgezet naar een derde plaats.
In 2011 won Sánchez de twaalfde etappe en het bergklassement in de Ronde van Frankrijk. Een jaar later, in 2012, kwam Sánchez tijdens de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk ten val. Hierbij brak hij zijn rechterhand en kneusde zijn schouderblad, waardoor hij moest opgeven.
Na het verdwijnen van de ploeg Euskaltel-Euskadi, bood BMC Racing Team Sánchez een contract aan voor 2014. Hij hielp bij zijn nieuwe ploeg Philippe Gilbert aan een aantal overwinningen zoals de Amstel Gold Race, de Ster ZLM Toer en de Ronde van Peking. Hij was kopman in de Ronde van Spanje en werd zesde in het eindklassement. In de Ronde van Lombardije finishte hij als vijfde in een elitegroepje achter de weggesprongen Daniel Martin.
Twee dagen voor de start van de Vuelta van 2017, maakte de UCI bekend dat Sanchez positief was bevonden op het verboden groeihormoon GHRP-2. Na onderzoek door de UCI van de twee bloedstalen werd Sanchez positief bevonden, daarop heeft wielerploeg BMC Sánchez in oktober 2017 op staande voet ontslagen wegens dopinggebruik. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.