In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 was er een grote watersnood in Zeeland. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.

Het aantal doden bedroeg 1836 in Nederland, 307 in het Verenigd Koninkrijk, 224 op zee, waaronder 133 bij het vergaan van de Engelse veerboot Princess Victoria, en 28 in Vlaanderen. Ook Temse, Steendorp, Tielrode en Elversele werden toen zwaar getroffen. De ramp was aanleiding voor de ontwikkeling van sterk verbeterde kustverdediging met de bouw van uitgebreide stormvloedkeringen. De meest uitgebreide zijn de Deltawerken in Nederland, terwijl in Engeland onder meer de Thames Barrier en een stormvloedkering in de rivier Hull zijn gebouwd.
In 2010 werd de watersnood gerecreëerd voor “De Storm”, de ophefmakende film van de Nederlandse regisseur Ben Sombogaart. De film is een productie van Nijenhuis & de Levita Film & TV B.V., met in de hoofdrollen Sylvia Hoeks en Barry Atsma. De potpolder van Tielrode was de enige locatie waar ‘werkelijkheidsgetrouw’ werd gefilmd. Alle andere stormscènes werden door de computer gesimuleerd. De opnamen in de potpolder werden mede mogelijk gemaakt dankzij het gemeentebestuur van Temse, het polderbestuur van Tielrode en Waterwegen en Zeekanaal NV. Heel wat gemeentebewoners (zoals op de foto mijn vriend Erik Westerlinck, links) fungeerden als figurant.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Zeventig jaar geleden: watersnood in Zeeland

  1. Een waardig stuk over de waterramp. Als Waaslander (u als gewezen Temsenaar) ben ik vandaag 70 later nog altijd sterk ontroerd door de ramp die de Zeeuwen en Waaslanders langs de Schelde is overkomen. Ik was in 1953 5 jaar. Toch hou ik daar intense herinneringen aan over. Hoe bij ons thuis dagenlang meegeleefd werd. Hoe we luisterden naar de radio en verhalen over en van overlevende slachtoffers. Die verkleumden in de wind, regen en kou. Die zagen hoe hun gezinnen en buren ineen gekropen zaten op de daken van hun huizen en schuren. Die verbijsterd voor hun ogen geliefden van het dak zagen schuiven het wilde water in en verdronken. Of onder het puin verdwenen van hun instortende schuren en huizen. Of de aanblik van kuddes dode dieren die opgeblazen op het water dreven. Of de doodstrijd van een hond, kat of paard. Het was een ramp na 8 jaar een andere ramp: de oorlog waar Vlissingen en de regio aan de Scheldemonding zwaar geleden hebben.
    Ik volgde de Nederlandse documentaire “Het water komt”. Een ontroerend, mooi en toch instructief document met een vooruitblik op “Het water komt”, nu voor een tweede keer door de stijging van de zeespiegel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.