In het Imeldaziekenhuis van Bonheiden is vijf jaar geleden de legendarische omroepster en tv-presentatrice Tante Terry op 86-jarige leeftijd overleden. Ze wordt beschouwd als één van de pioniers van jeugdprogramma’s.

Ze werd geboren in Hoboken als Esther Verbeeck, maar sinds haar huwelijk met voetballer Jos Van Ginderen kennen we ze beter als Terry Van Ginderen. Vanaf 1954 werkte ze voor de Belgische tv (destijds nog NIR) en was ze samen met Paula Semer en Nora Steyaert één van de eerste omroepsters. Als Tante Terry presenteerde ze vanaf 1961 gedurende 18 jaar Klein, klein kleutertje. Ze werd daarbij geassisteerd door de eekhoorn Kraakje en was blijkbaar zelfs tot over de taalgrens populair, zoals men kan afleiden uit bovenstaande foto (*). Nu kijk ik daar nostalgisch op terug, maar destijds (in 1979) heb ik mij in mijn televisierubriekje in De Voorpost blijkbaar nog heel kwaad op haar gemaakt in een stukje getiteld “Hoe Tante Terry Ome Willem bedroog”.
Na haar ontslag in 1979 bij de BRT werd ze zakenvrouw. Ze werkte van bij de oprichting van VTM in 1989 voor deze zender, opnieuw voor kinderprogramma’s, maar eveneens maakte ze haar opwachting in verschillende jury’s van spelprogramma’s. In 1992 werd ze manager van Silvy Melody. Rond die tijd heb ik haar ook ontmoet op een persconferentie van de musicalafdeling van het Ballet van Vlaanderen. Het werd een zeer aangename babbel en bijna was ze samen met directrice Linda Lepomme en Mieke Schuddinck (later bekend geworden van de Poezenboot) nog mee geweest naar café De Gentenaar, waar we nog uitgebreid de pousse-café hebben genomen… Jammer, anders had ik haar misschien nog beter leren kennen. Niet dat ik mijn kritiek zou hebben ingeslikt, maar ’t zou me wellicht allemaal veel minder kunnen schelen hebben. Maar ja, in die tijd had ik zelf twee nog heel kleine kinderen en dan ben je natuurlijk veel meer gemotiveerd om dergelijke programma’s kritisch onder de loep te nemen…
In 1999 viel ze nog eens in voor La Esterella in een theaterproductie in de Bourla in Antwerpen. Begin 2016 verhuisde ze van Kapellen naar de Wilfordkaai (kant “Kleine Kaai”) in Temse (onderstaande foto van Werner Lyssens), om dichter bij haar enige zoon Guy, schoondochter en kleinzoon te wonen. ‘Mama heeft eigenlijk altijd een goede gezondheid gehad,’ zei Guy Van Ginderen (48) tegen De Standaard. ‘Tot in november vorig jaar, toen moest ze een operatie aan het hart ondergaan en daar zijn wat complicaties bijgekomen. Ze heeft nog hard gevochten om er weer bovenop te komen, maar een drietal weken geleden heeft ze een longontsteking opgelopen, en dat is haar wellicht fataal geworden.’

Op 1 februari opende het Gemeentebestuur van Temse een rouwregister ter ere van Tante Terry. De gemeente wilde op die wijze hulde brengen “aan de grote dame, die decennialang meerdere generaties charmeerde en een ongewone populariteit verwierf over heel Vlaanderen.” De uitvaart vond plaats in de dekenale kerk van Temse.

Ronny De Schepper

(*) Volgens het overlijdensbericht in De Standaard zou dit eerder te maken hebben met een avondvullend programma, haar Ohne Mann-show uit 1965, waarin ze zong over alles wat in het leven van een vrouw een grote en kleine rol speelt. Die werd naar verluidt ook in Wallonië en Duitsland een succes.

foto

Een gedachte over “Terry Van Ginderen (1931-2018)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.