Het is vandaag al zestig jaar geleden dat de Liverpoolse beatgroep Gerry & the Pacemakers “How do you do it” opnam.

In 1962 kregen Gerry & the Pacemakers een contract bij manager Brian Epstein als tweede groep na The Beatles. Brian wou oorspronkelijk dat The Beatles nummers zouden opnemen die anderen voor hen hadden geschreven. Zo kwam hij aandraven met “How do you do it” van Mitch Murray en Freddie Garrity. John Lennon en Paul McCartney wilden echter liever eigen nummers opnemen en wezen dit nummer van de hand (*). Daarom schoof Brian Epstein het door naar zijn tweede groep. En die haalden er meteen een nummer één mee!

Ronny De Schepper

(*) Ik dacht, eerlijk gezegd, dat ze het wel eens hadden uitgevoerd tijdens hun wekelijkse show op de BBC. Die opnames zijn ondertussen ook op CD uitgebracht en ik heb het eens nagekeken en niet teruggevonden. Ik zal me dus wel vergist hebben.

3 gedachtes over “Zestig jaar geleden: Gerry & the Pacemakers nemen “How do you do it” op

 1. Ronny, Uw intuïtie of moet ik zeggen je geheugen, heeft je niet in de steek gelaten want de Beatles hebben wel degelijk “How do you do it” opgenomen. Weliswaar onder ferme druk van George Martin want oorspronkelijk weigerden ze het op te nemen. Alleen toen Martin zei: “als jullie materiaal kunnen schrijven net zo goed als dit nemen we het op, maar we beginnen met dit”. En “dit” was “How do you do it”, dat zij beschouwden als rotzooi.
  De opname is later uitgebracht op “Anthology 1”.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het verhaal van “How do you do it” begint met George Martin die een acetaat-demo per post naar de Beatles opstuurt dat ingezongen werd door Barry Mason met als backing groep de toen nog onbekende Dave Clark Five. De bedoeling was dat ze het beluisterden en inoefenden voor ze naar de opnamesessie kwamen. Maar het arrangement beviel hen niet en ze re-arrangeerden het nummer. Het was ook dit laatste arrangement dat Gerry Marsden overnam en er een nummer-1-hit mee scoorde. Dat de Beatles het nummer als rotzooi bestempelden was gezien het latere succes totaal onterecht maar was ingegeven door een andere reden, tevens de reden ook waarom ze onwillig en onenthousiast het nummer inspeelden en waardoor Martin ze hun zin gaf. Het was namelijk zo dat ze wilden voorkomen dat dit nummer eerder werd uitgebracht dan hun eigen schrijfsels en hun eigen nummers zou overvleugelen. Deze strategie hebben ze in hun verdere carrière ook toegepast als ze covers opnamen: die zouden nooit openingsnummers van lp’s mogen zijn, en werden naar verdere plaatsen opgeschoven of naar de b-kant verbannen. De eigen nummers moesten steeds voorrang krijgen. Ga maar na op hun lp’s.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het lijkt me nogal wiedes dat je je eigen nummers voorrang geeft. Ik geef de vier fabs ook helemaal gelijk bij het niet willen uitbrengen van “How do you do it”. En hoewel ze het misschien met tegenzin inzongen, dan nog klonk het prima! Dat zegt alles over hun vakmanschap. Maar het is in de versie van Jerry in ons collectief geheugen blijven hangen en ik vind zo’n braaf liedje perfect bij Jerry passen. Of wil je “Ferry, ‘cross the Mersey” in de Beatles versie, nee toch? Écht gewiekst waren The Beatles ook niet, want dan hadden ze nu cd’s mogen uitbrengen met honderd nummer 1 hits van hen. Een massa pareltjes zijn nooit op single uitgebracht.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.