Het is al zestig jaar geleden dat de achttienjarige Hilda De Groote in de Gentse opera is gedebuteerd als Olympia in “Les Contes d’Hoffmann”. Later zal ze de stunt van Vina Bovy nog eens overdoen en àlle sopraanrollen in die opera vertolken.

Hilda De Groote werd in 1960 ontdekt tijdens een kerstfeest van de Normaalschool door opera-directeur Karel Locufier. In 1962 treedt ze reeds op tijdens een belcanto-avond van de Vrienden van de Lyrische Kunst. Gedurende drie jaar zou ze in Gent succes oogsten, vooral in operettes.
In 1966 werd zij aangeworven door de Weense Staatsopera, waar ze debuteerde in kleinere Mozart-rollen, maar stilaan werd ze uitgespeeld in een heel divers repertoire gaande van Monteverdi tot Debussy. De grote doorbraak kwam er in 1973 toen ze bij de Bayerische Staatsoper de rol van Sophie moest vertolken in een “Rosenkavalier”, die werd geleid door de beroemde dirigent Carlos Kleiber. Ondanks het feit dat deze dirigent bekend staat voor een grote veeleisendheid nam hij haar nadien een aantal jaren mee op tournee. Dat brengt haar ook in contact met zowat alle grote operahuizen ter wereld, waar ze gevraagd wordt gastrollen te vertolken. Zo komt ze tot een repertoire van meer dan honderd rollen, waarbij Strauss en Mozart haar voorkeur genieten.
In 1980 besluit ze haar carrière wat af te bouwen om zich meer aan haar gezin te wijden. Ze krijgt twee kinderen, Adina en Tino, en specialiseert zich nu vooral in de vertolking van “Lieder” en van oratoria. Sedert 1984 is ze bovendien actief als zangpedagoge aan het conservatorium van Wenen. Tot haar leerlingen behoren Franzi Stanner, Dieter Schaufler, Louise Page, Viktor Schilowsky, Mohammed Ellabib, Gabriele Wengebauer, Elisabeth Reichart en Daniel Sumegi.
In 1986 kreeg ze de eremedaille van de stad Gent voor haar 25-jarige carrière. Zij zou ook heel toepasselijk de Gentse opera heropenen op 2 september 1993 maar door ziekte was ze belet. Op 2 oktober 1994 werd ze echter officieel benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde door de minister van cultuur, Hugo Weckx, tijdens een concert in het Internationaal Congrescentrum.

Referenties
Ronny De Schepper, Hilda De Groote aan de eer, De Rode Vaan nr.22 van 31 mei 1991
Ronny De Schepper, Hilda De Groote is terug in Gent, Het Laatste Nieuws van 11 december 1993
Ronny De Schepper, Ridder Hilda De Groote, Het Laatste Nieuws van 30 september 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.