Na de eerste aflevering wreef Tom Van Landuyt zich in de handen omdat “Crème de la crème” op VTM met zoveel kijkers was van start gegaan. En tegelijk gaf hij natuurlijk ook weer de beroepscritici een veeg uit de pan die de serie met het grootste scepticisme hadden ontvangen. Maar Van Landuyt kraaide te vroeg victorie. De eerste keer speelt de factor “nieuwsgierigheid” uiteraard nog volop mee, het is op de kijkcijfers van de tweede (en volgende) aflevering(en) dat een serie dient te worden beoordeeld. En wat die vermaledijde beroepscritici hadden voorspeld kwam ook uit: meteen haakten al 175.000 kijkers af.

Nadat ik bij “Quiz me quick” en “Salamander” nog had aangestipt hoe belangrijk het was om al meteen van bij de eerste aflevering te scoren, liep het bij “Crème de la crème” op VTM inderdaad al meteen erg mis. Zonder begeleidende informatie wist geen kat waarover deze serie zou gaan. Zou ze de humoristische toer opgaan? Wordt het een regelrecht drama? Er viel zowel iets voor het ene als voor het andere te zeggen na die eerste, verwarde aflevering.
Eigenaardig genoeg kreeg de serie van Mile in de Gazet van Antwerpen deze keer wél een positieve beoordeling mee (“pittig en verfrissend“, de GVA geeft geen score dus moesten we het daarmee stellen). Nochtans besluit hij het eerste deel van zijn (of haar? ik weet eigenlijk niet wie “Mile” is) recensie met een zin waar ik ook kan achter staan: “Niet meteen een korte inhoud waar je prijzen mee wint, maar het loont de moeite om de reeks een kans te geven.
Maar daar zit ’t ‘m nu juist: een serie van eigen bodem ben je misschien geneigd “nog een kans te geven”, maar zoiets kan je dus nooit, ik herhaal: nooit, aan het buitenland verkopen. Daar moet het meteen juist zitten, want een tweede kans krijg je daar niet meer. Wat zou het ook? Het aanbod is immers zo groot dat men makkelijk naar iets anders overwipt.
Nee, geef me deze keer dus maar Tom de Leur in Het Nieuwsblad die de serie een drie op tien geeft en verder in zijn recensie zowat alle fouten opsomt die er op te sommen vallen. Ik ga ze hier niet herhalen, want hij doet dit op een bijzonder geestige manier die ik niet zou kunnen overtreffen.
Maar zoals gezegd, ik heb de serie dus nog “een tweede kans” gegeven. Echter niet veel méér, want de ergernis is toch redelijk groot. (Ik hoopte b.v. vurig dat de hyperkinetische Romi in Italië zou blijven, zodat we er vanaf zouden zijn, maar dat is helaas ijdele hoop.)

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Tien jaar geleden: “Crème de la crème” verliest 175.000 kijkers

  1. Volledig akkoord Ronny, ik heb er ook met enige ergernis naar zitten kijken alleen al omwille van het switchen van het ene koppel naar het andere, zonder dat ge weet waar er enig verband te verwachten is. Een scenario zonder stevig voedsel maar flauwe pap. Salamander en Quiz me quick stralen meer kwaliteit uit en het scenario was logisch te volgen. Bij Eén hebben ze goeie scenaristen in huis, wat ik niet kan zeggen van VTM, want Clan was voor mij té vergezocht. Van de Scandinaven hebben we hoge kwaliteit gekregen: The Killing, Borgen, The Bridge, maar het is daar ook niet allemaal zonneschijn, want tussendoor produceren die ook pulp. Borgen en The Bridge zijn allebei een MUST.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.