Het is vandaag veertig jaar geleden dat op de BRT in de reeks “Made in Vlaanderen” een bewerking van “Lente” van Cyriel Buysse werd uitgezonden. Lode De Pooter schreef er destijds in De Rode Vaan een recensie over.

Over de reeks films « Made in Vlaanderen » hebben wij in het verleden al kwaad en lof gesproken. Er waren prenten onder die echt pietluttig uitvielen en er waren er bij die degelijker gestoffeerd bleken.
De ietwat korte duur van deze films (1 uur) was in vele gevallen ongetwijfeld een handicap om er goed uitgebalanceerde werken van te maken. Dikwijls hadden wij de indruk met een soort stramien te doen te hebben, met een onvoldoend aangekleed scenario.
Ook in de jongste bijdrage uit de serie, « Lente » van Dré Poppe naar de novelle van Cyriel Buysse, was het gegeven eerder aan de magere kant : een tante die op sterven ligt, een nichtje uit Parijs dat haar een laatste keer komt bezoeken, een familie die op de erfenis aast en… een oude schuur die plots in brand schiet. Veel was het niet.
En toch hebben wij genoten van deze greep uit het boerenleven, dit vooral door de uiterst verzorgde vormgeving (prachtige fotografie en stemmige muziek) plus de gevoelvolle vertolking (met Jo De Meyere, Blanka Heirman en Chris Thys als de besten) van het verhaal.
Een typische Vlaams heimat-geschiedenis groeide door deze aanpak tot iets beters uit. Sommige taferelen (de « grote » liefdesscène) waren echt roerend. Andere sequenties (het openmaken van het testament) kenschetsend voor een mentaliteit die… nog niet afgedaan heeft in Vlaanderland.
Misschien is de naturalistische Buysse sterker maar ook deze romantische Cyriel konden wij op prijs stellen. Hij bracht wat « lente in de winter » op een januari-avond anno 1983 (16-1). En in deze droeve tijden is zoiets altijd welgekomen, ook al zullen er steeds « hardvochtige zielen » klaar staan om over « zeemzoete volksverlakkerij » te spreken. Wij lusten die honing (af en toe) wel…

Referentie
Lode De Pooter, Lente in de winter…, De Rode Vaan nr.4 van 1983

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.