Over het onderscheid tussen “rock” en “pop” zijn al tientallen boeken geschreven. Vijf jaar geleden keek ik echter naar een documentaire n.a.v. de dood van France Gall en daar stelde men het wel heel simpel: rock=VS en pop=GB. En als voorbeeld gaf men dan de twee iconen die ik hierboven ook heb weergegeven. Nu zou ik zo voor de vuist weg wel tien uitzonderingen op die regel kunnen opnoemen, maar toch was ik verbluft door de eenvoud van deze definiëring. Wat vinden jullie daar eigenlijk van?

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Vijf jaar geleden: onderscheid rock/pop

  1. Klopt voor geen meter. Het is al om te beginnen moeilijk om uit te maken of het repertoire van een groep zoals de Beatles in een vakje weggezet kan worden. Hun eerste platen mogen dan wel bij pop horen, de Witte en Abbeyroad zijn dan weer rock. En waar plaats je Hendrix? Een Amerikaan die zijn grootste succes in Engeland beleefde, kan je moeilijk bij pop catalogeren. France Gall maakte in haar latere leven platen die je makkelijk bij rock kan indelen. Fleetwood Mac moet je in feite in twee verschillende vakjes stoppen: Amerikaanse pop en Britse blues. Ingewikkeld? Wat doe je met Donovan?
    En wie zeker gestenigd moet worden, is de man die ooit de term “kleinkunst” op onze artiesten heeft geplakt. Vanuytzel, Boudewijn De Groot, De Wilde, mogen voor mij op dezelfde lijn als Gork(y)i staan.

    Geliked door 1 persoon

  2. Het zit in onze genen om orde te scheppen in de chaos door in hokjes te klasseren. Denk maar aan de dieren: zoogdieren , amfibieën, insecten enz. Denk aan onze nationaliteiten, een catalogus van mensen, verdeeld volgens hun streek, land, werelddeel. Zo ook met de muziek: klassieke muziek, folk, pop, rock , rock ‘n roll, rythm ‘n blues, blues, country, latin, bebop , jazz, world music, chanson, kleinkunst, rockabilly, hillbilly, easy listening, ska, reggae, hardrock, noem maar op. In Vlaanderen vonden ze ‘t nog niet genoeg en ze vonden een nieuwe klasse uit namelijk de popcorn !!!
    Maar wat maakt het uit? Billboard had dat ook al door en sommige nummers doken op in verschillende hitlijsten, in pop zowel als R ‘n B en country. Mensen houden er nu eenmaal van om hun voorkeuren te typeren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.