Het is vandaag al 75 jaar geleden dat de legendarische Oostenrijkse tenor Richard Tauber is overleden.

Richard Tauber, eigenlijk Richard Denemy, was de zoon van de ongehuwde moeder Elisabeth Denemy en de joodse toneelspeler Anton Richard Tauber. Hij kwam op 16 mei in een hotel in Linz ter wereld en kreeg pas in 1913 door adoptie de naam van zijn vader. Vanwege het beroep van zijn moeder, ze was soubrette en stond avond aan avond op het toneel, kon hij niet thuis opgroeien en is daarom in een pleeggezin grootgebracht.
Hij werd vooral beroemd als operettezanger en dan vooral van het werk van Franz Lehar. Lehar en Tauber waren zo innig met elkaar verbonden (Tauber placht te verklaren: “Ik zing geen operette, ik zing Lehar!”) dat Lehar zijn (overigens geflopte) operette “Die gelbe Jacke” aanpaste aan het feit dat Tauber door reuma haast niet meer kon bewegen. Hij veranderde het hoofdpersonage in de “onbeweeglijke” Sou-Chong en “Das Land des Lächelns” was geboren.
In 1938 zocht Tauber zijn toevlucht in Londen. Er bestaat een filmopname van het vertrek van Tauber, waarin deze triomfantelijk in het Duits aankondigt: “Ich komme zurück!” (Het lijkt wel Arnold Schwarzenegger, alhoewel diens vader juist een fascist was.) Men kan zich dus afvragen wie deze opname heeft gemaakt, of dit clandestien gebeurde en voor wie ze was bestemd.
Alleszins, “zurück kommen” deed hij niet. Eind 1947 werd hij in “Guys Hopital” in Londen geopereerd. Op 8 januari 1948 stierf hij, slechts 56 jaar oud, aan longkanker.
Ondanks zijn beroemdheid liet Tauber een belastingschuld na van 750.000 D-mark. Tijdens zijn afscheidsconcert in de Londense Royal Albert Hall werd onder de 7000 aanwezigen een inzameling gehouden om de schulden te betalen.
In de muziekfilm “Du bist die Welt für mich”, was Rudolf Schock te zien en te horen in de rol van Richard Tauber. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.