Het is vandaag al 35 jaar geleden dat de Engelse acteur Trevor Howard is overleden (foto Allan Warren via Wikipedia).

De vader van Trevor Howard was een Engelsman, zijn moeder een Canadese met Schotse voorouders. Kort na de geboorte van Howard emigreerden zijn ouders naar Colombo in Ceylon. Toen Howard acht jaar was, keerde hij met hen terug naar Engeland. Hij ging er eerst op school in Clifton College en bezocht daarna de koninklijke toneelacademie in Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beweerde hij dat hij als parachutist in Noorwegen en Italië werd ingezet, maar dit is waarschijnlijk onwaar, afgaande op een citaat van zijn biograaf: “Pettigrew claims Howard was dismissed from the Army in October 1943 after being found to be ‘suffering from a psychopathic personality and considered unfit for military service’ without having even left Blighty (het militaire opleidingscentrum, RDS). Howard repeatedly told the press he had been awarded the Military Cross, had almost drowned in the invasion of Sicily and seen action in Norway! But Pettigrew claims that the man who played so many military heroes and so completely inhabited the officer class never even saw action.”

Na de oorlog trouwde hij met actrice Helen Cherry. In 1934 debuteerde hij op het witte doek. Zijn doorbraak als filmacteur kwam er in 1945 met het melodrama Brief Encounter. In zijn beginperiode speelde Howard hoofdzakelijk romantische rollen, in zijn latere carrière vooral heldenrollen. In de oorlogsfilm Operation Crossbow speelt hij echter een anti-held, namelijk the role of Professor Lindemann. Lindemann was a real person, the chief scientific adviser to Winston Churchill throughout World War II and the architect of the infamous allied bombing of Dresden. He was recognized as a brilliant scientist, but was as arrogant and unlikable as Trevor Howard makes him seem in this film – however, unlike Howard on-screen, he spoke with a distinct German accent which he never lost. He was an outspoken racist with an open contempt for working-class people and homosexuals, and he keenly espoused the notorious “eugenics theory”, which was widely discussed in the early years of the twentieth century. He became Lord Cherwell late in his life; he never married and died in 1957, aged 71.

Although this was the most costly British-made film of its year, it proved a major box-office disappointment. Various theories have been advanced to explain this. One is that the top-billed Sophia Loren plays only a very small part, not appearing until forty-seven minutes (in a film of less than two hours) have gone by and being on-screen for substantially less than half an hour. Her character is then murdered (some forty minutes before the film’s end) and is never referred to again. Some reviewers noted that her part might have been excised completely without significantly affecting the plot. On top of this, the film is also very downbeat in that all three of its saboteur heroes die very nasty deaths during the course of the film, whilst some very well-known British players are given very little to do in tiny supporting roles. (IMDb)

Trevor Howard acteerde uiteindelijk in meer dan zestig films en geldt als een van de belangrijkste Britse acteurs van zijn generatie. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.