Vandaag is het al dertig jaar geleden dat de Russische sterdanser Rudolf Noerejev aan aids is overleden.

He was raised in a village near Ufa in Soviet republic of Bashkortostan. When his mother took him into a performance of the ballet “Song of the Cranes”, he fell in love with dance. Owing to the disruption of Soviet cultural life caused by World War II, Nureyev was unable to enroll in a major ballet school until 1955, aged 17, when he was accepted by the Leningrad Choreographic School, the associate school of the Kirov Ballet. In 1961 verlaat Noerejev het Kirov Theater om naar het westen over te lopen. Niet in de eerste plaats om politieke redenen, maar eerder omwille van het feit dat de KGB hem in de val wilde lokken om zijn homoseksualiteit te bewijzen.
Toch hield hij ook in het westen zijn seksuele voorkeur geheim. Alhoewel. In “Chez Stans” vertelt voetballer Jan Mulder over zijn “Brusselse jaren” bij Anderlecht. Vaak ging hij dan in dat beroemde restaurant eten. En daar ontmoette hij dan ook andere beroemdheden, zoals – na een optreden in de Munt – Rudolf Noerejev. Als Mulder (toen een jonge god van negentien) moest plassen, ging Noerejev (poepeloere zat) hem achterna en haalde zijn penis uit zijn broek – ik bedoel: Noerejev haalde zijn eigen penis uit zijn broek – en vroeg aan Mulder om hem af te trekken. Toen deze weigerde, werd Noerejev heel kwaad, maar uiteindelijk werd de ruzie nog dezelfde avond bijgelegd.
Pas na zijn dood leerde men dat Noerejev ook een relatie had gehad met Freddie Mercury van Queen. Ze stierven trouwens beiden aan aids…
Dat alles doet me denken aan een uitspraak van Jeanne Brabants, waarover ik destijds nog een minibrokje heb gemaakt in De Rode Vaan onder de titel “De ballètjes van de homo’s”: Mannen worden afgeschrikt om aan ballet te doen omdat vele beoefenaars van deze nobele kunst homofiel zijn. Aldus een woordvoerdster bij de ballet-initiatie in de Gentse opera vorige zondag. Nou én ?
Wat volgt was echter nog tragikomischer. Met de hand op het hart (letterlijk) verklaarde de dame: “Maar neem van mij aan dat geen enkele jongen in ons gezelschap homofiel is!” Wat dacht je wel?!
Enkele jaren later zou die uitspraak mij trouwens aansporen om eens te gaan praten met Jan Vandeloo, lid van het Ballet van Vlaanderen én homoseksueel, zonder er hypocriet over te zijn…
Maar goed, le nom de Nurejev restera attaché au Lac des cygnes, à ses duos avec Margot Fontein et Miss Piggy et au Ballet de l’Opéra de Paris, où il est apparu en public pour la dernière fois le 8 octobre 1992.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.