Het is ook al tien jaar geleden dat zanger en presentator Bart Van den Bossche is overleden aan een hartaderbreuk. Van den Bossche werd amper 48.

Bart Van den Bossche werd in Oostende geboren, maar groeide op in Kortrijk. Hij studeerde aan het Conservatorium van Brussel en aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Hij is vooral bekend van de hit ‘De heuveltjes van Erika’. Later presenteerde hij tv-programma’s zoals ‘Puzzeltijd’ en ‘Videodinges’, dat ik het beste “Staat het erop?”-programma vond dat er was en, geloof me, er waren er in die tijd heel veel.
Van den Bossche was daarna nog een tijd belspelpresentator, maar raakte zijn job kwijt nadat het bedrog van deze spelletjes werd blootgelegd in het programma ‘Basta’ door infiltrant Maxime De Winne. In 2011 won hij het vtm-programma ‘Masterchef’.
Zelf heb ik Bart Van den Bossche eenmaal ontmoet. Dat was op 10 februari 1993 bij de voorstelling van het “variété touché”-programma in Dilbeek (Westrand). Deze tour-de-chant (?) waarbij hij werd begeleid door Peter Verbraken (gitaren), Roland Serpierre (toetsen) en Frank Tomme (sax en accordeon), was gebaseerd op zijn CD “Bouillon de charme”, die precies een jaar daarvoor werd geproduced door Johan Verminnen, zijn vroegere leraar op de kleinkunstacademie (zijn medeleerlingen waren o.a. Stef Bos en Ingeborg). Samen met Walter Ertvelt wordt die dan ook voortdurend vernoemd als de persoon “waaraan ik alles te danken heb“, maar Johan zelf distancieerde zich van de “theatershow”, die vaak een povere weergave is van de plaatopname (b.v. in het geval van “De kracht van een lied” en “Overstuur”). Herwig De Weerdt, wiens naam ook werd genoemd in de persinformatie, was hier zelfs helemaal niet mee gediend (“Hij is gewoon de vrijer van de vriendin van mijn lief“). Logisch ook, want dit was gewoon “een Vlaamse zanger in een Cultureel Centrum, het is even wennen” (alweer Herwig). Ondanks (terechte) kritiek op het Vlaams Blok en (goedkope) toespelingen op “homofiele Vlaamse zangers” is dit eigenlijk toch “Tien om te zien”-stuff met vreselijke “gemakkelijke” meezingers (het beste is ongetwijfeld de “Heuveltjes van Erika”, zwakker is “Jij bent de zon” en “Ik ben niet bang dat mijn vrouw mij bedriegt omdat ze zo lelijk is” behoort tot de categorie “plaatsvervangende schaamte”), afgewisseld met wat Ertvelt waarschijnlijk “poëtische” nummertjes zal heten, maar wat eigenlijk “Ik hou van jou, ik blijf je trouw”-rijmelarij is. In het kader van die tournee deed Van den Bossche toen ook Temse aan. Ze zullen de zaal daar afgebroken hebben, denk ik…
Maar genoeg geschoolmeesterd, want Stef Bos en Bart Van Den Bossche hebben de handen al in elkaar geslagen om jubelend op het graf van dat ras te dansen (“De meester is ziek”). Waar is de tijd dat we tranen in de ogen kregen bij “Adieu monsieur le professeur” van Hugues Aufray?

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Bart Van den Bossche (1964-2013)

  1. Bart in Temse: nee de zaal werd niet afgebroken. Gewoon een goed optreden zonder meer. Nadien ook Bart gesproken. Enorm sympathieke man zonder kapsones, die wel meer dan één Duveltje lustte en levensvreugde uitstraalde. De chauffeur bracht hem veilig thuis. Groot verlies voor de amusementssector en zijn naasten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.