Het is vandaag ook al zeventig jaar geleden dat de Luikse musicus Maurice Corneil de Thoran is overleden. Op bovenstaande foto uit 1932 is hij te zien, samen met de componist Alban Berg (Nationaal Archief).

De zoon van Paul Ernest de Thoran begon in 1902 als pianist en begeleider en ging daarna voor een tijdje als dirigent in Frankrijk. In 1920 keerde Corneil de Thoran terug naar België om er dirigent en directeur van de Koninklijke Muntschouwburg van Brussel te worden. Deze positie deelde hij met Jean Van Glabbeke en Paul Spaak (de vader van Paul-Henri) van 1920 tot 1943. Vanaf 1943 leidde hij de schouwburg alleen tot zijn dood in 1953. Hij stierf hij op 6 januari 1953, enkele uren nadat hij onwel was geworden tijdens een repetitie van “La flute enchantée”. Hij werd opgevolgd door de tenor Joseph Rogatschewsky (tot 1959), die de “verbodsregel” versoepelde, zodat Muntzangers ook in Gent en Luik terecht konden (in Antwerpen zong men uitsluitend in het Nederlands).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.