Terwijl het nieuwjaarsconcert nog naklinkt in onze oren en dan vooral de fameuze Radetzky-mars van vader Strauss, waarmee dat concert meestal afsluit, is het misschien gepast om de dood van veldmaarschalk Radetzky, aan wie de mars is opgedragen, te herdenken. Dat is vandaag precies 165 jaar geleden (en de compositie 175 jaar geleden), maar zoek er verder asjeblief niks achter, want mijnheer Radetzky was allesbehalve “politically correct”.

Zijn familie was oorspronkelijk afkomstig uit Bohemen. Hij werd op jonge leeftijd wees en werd opgevoed door zijn grootvader en aan de Theresa-academie in Wenen. In 1798 trad hij in het huwelijk met Francisca gravin Strassoldo-Grafenberg. Hij zou vijf zoons en drie dochters krijgen. Drie van zijn zoons dienden later als officier in het Oostenrijkse leger.
Na zijn opleiding ging Radetzky het Oostenrijkse leger in, nam deel aan de oorlogen tegen het Ottomaanse Rijk en onderscheidde zich in alle oorlogen tegen Napoleon. Bij het Congres van Wenen fungeerde hij als bemiddelaar tussen de Oostenrijkse staatsman prins Klemens von Metternich en de Russische tsaar Alexander I, die niet met elkaar door één deur konden.
Van 1831 tot 1857 was hij algemeen commandant en (sinds 1836) veldmaarschalk van het Oostenrijkse leger in het koninkrijk Lombardije-Venetië.
Echt beroemd werd Radetzky door zijn optreden in de oorlog tegen het Koninkrijk Sardinië. Toen in het revolutiejaar 1848 ook Lombardije-Venetië in opstand kwam verklaarde de Sardijnse koning Karel Albert Oostenrijk op 23 maart de oorlog en viel het Noord-Italiaanse gebied binnen. De toen al 82-jarige Radetzky versloeg hem echter verpletterend in de Slag bij Custoza van 23 en 24 juli. Radetzky speelde dus een belangrijke rol in het behouden van de Oostenrijkse bezittingen in Italië en was hierdoor in Oostenrijk mateloos populair. Franz Grillparzer schreef te zijner ere het gedicht In deinem Lager ist Österreich en Johann Strauss sr. (die een jaar later zou overlijden) had reeds in 1848 de Radetzky-mars gecomponeerd. Maar nog datzelfde jaar brak een republikeinse revolutie uit. Strauss werd beschouwd als een vertegenwoordiger van het oude absolutistische Habsburgse regime en moest uit Wenen vluchten.
Ondertussen behaalde Radetzky definitief de overhand in de Slag bij Novara (23 maart 1849). Door deze overwinning zag Karel Albert zich genoodzaakt af te treden ten gunste van zijn zoon Victor Emanuel II. Deze onderhandelde persoonlijk met Radetzky en wist vrede te sluiten. Josef Radetzky bleef tot 28 februari 1857 gouverneur-generaal. Daarna trok hij zich – na 72 dienstjaren – terug in een hem door de keizer ter beschikking gestelde villa in Milaan en stierf een klein jaar later. Hij ligt begraven op de Gedenkstätte Heldenberg in Niederösterreich. (Wikipedia)

Een gedachte over “Josef Radetzky von Radetz (1766-1858)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.