Vandaag is het precies 205 jaar geleden dat “Frankenstein”, geschreven door Mary Godwin, de echtgenote van de bekende romantische dichter Percy Byssche Shelley en met als ondertitel The Modern Prometheus, werd gepubliceerd. Het werk kan gerekend worden tot de traditie van de gothic novel die populair was in de tweede helft van de 18e eeuw en de eerste helft van de 19e eeuw. Ten onrechte wordt de naam Frankenstein vaak verbonden aan het in het verhaal geschapen monster. Het is echter de naam van de persoon die het monster schiep.

Het boek wil vooral een waarschuwing zijn tegen te veel vertrouwen in de wetenschap. In het boek keert een door de geleerde Dr.Frankenstein ontworpen “monster” zich uiteindelijk tegen zijn “meester”. Een paar gevoelige toetsen die mevrouw Shelley aan het “monster” meegeeft, zijn er duidelijk op gericht dat het wezen naast angst ook een zeker medelijden inboezemt, zodanig dat alle afkeer naar de “gekke wetenschapper” gaat, een aspect dat ook vaak in “de schone en het beest”-verhalen opduikt. Daarnaast is het ook wegens het autobiografische aspect dat het “monster” medelijden oproept. Haar vader William Godwin was na het overlijden van haar moeder Lady Wollstonecraft (een bekende feministe) hertrouwd en met die stiefmoeder vlotte het absoluut niet, zodat ze op 14-jarige leeftijd ergens ver van huis in Schotland werd ondergebracht. Net zoals het “monster” voelde ze zich dus in de steek gelaten door haar “schepper”. In haar nalatenschap vond men zelfs een roman, “Mathilda”, die over een incestrelatie tussen vader en dochter gaat! De inspiratie om een boek te schrijven over een mens die tot leven wordt gewekt door vuur vond Mary Shelley in haar eigen leven, want ze had steeds een droom over haar te vroeg geboren en dus snel gestorven baby die ze door warm te wrijven bij het vuur weer tot leven kon brengen.
Bij de tweedelige TV-film “Frankenstein: the true story” van Jack Smight uit 1973 wordt het monster zelfs vertolkt door de mooie Michael Sarrazin uit “They shoot horses don’t they” (*), terwijl Frankenstein zelf eveneens door een onaards mooi knaapje wordt vertolkt, namelijk Leonard Whiting (“Romeo and Juliet”). Daarnaast doet men ook nog een beroep op grote Engelse namen: het scenario was van Christopher Isherwood en in kleinere rollen duiken acteurs op als John Gielgud, Ralph Richardson en James Mason, die heel toepasselijk Dr.Polidori wordt genoemd, naar de dokter die eveneens aanwezig was op de “ontstaansnacht” van Frankenstein. Deze visie leunt dicht aan bij het originele boek, want Mary Shelley heeft duidelijk ook erotische wensdromen in haar “monster” gestoken. Ook het feit dat Frankenstein zelf eigenlijk geen boosdoener was, maar aangesticht werd door iemand anders, verklaart zijn “mooi” (dus positief) uiterlijk. De “ontaarde” collega is hier David McCallum, die z’n rol meer in de kwaadaardige verf zet dan John Cleese in de Branagh-verfilming.

Een jaar later verscheen “La Belle Dame sans Merci” van John Keats
En in 1826 The Last of the Mohicans (James Fenimore Cooper)
1830 De sneeuwstorm (Alexander Poesjkin)
Het boerenfreuletje (Alexander Poesjkin)
1831 Notre-Dame de Paris (Victor Hugo)
1835 Mademoiselle de Maupin (Achille Gautier)
1840 Les trois mousquetaires (Alexandre Dumas)
1847 Evangeline (Henry Wadsworth Longfellow)
Jane Eyre (Charlotte Brontë)
Wuthering Heights (Emily Brontë)
1848 Catilina (Henrik Ibsen)
1849 De verstotene (F.M.Dostojevski)
1850 Het hunebed (Henrik Ibsen)
La tulipe noire (Alexandre Dumas)
Leaves of grass (Walt Whitman)
Moby Dick (Herman Melville)
The scarlet letter (Nathaniel Hawthorne)
1854 The song of Hiawatha (Henry Wadsworth Longfellow)
1857 Barchester Towers (Anthony Trollope)

Ronny De Schepper

(*) Men kan zich afvragen: hoe komt het dat deze man nooit is doorgebroken? Wel, na “They shoot…” schoot zijn vraagprijs plots de hoogte in en zo werd zijn contract voor “Midnight cowboy” verbroken. Het betekende de doorbraak voor Jon Voigt (die bereid was voor het minimumloon te werken) en van Michael Sarrazin werd nauwelijks nog iets vernomen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.