Op 1 januari 1998 wordt de benaming BRTN gewijzigd in VRT (Vlaamse Radio en Televisie). Het is helaas echter gewoon een administratieve ingreep want de VRT blijft een unionistische instelling die alle neigingen tot separatisme de kop indrukt door ze in een negatief daglicht te stellen.

Datzelfde jaar verschijnt “Van forum tot supermarkt? Consumenten en burgers in de informatiesamenleving”, (uitgeverij Acco).
Ondanks het feit dat Umberto Eco er b.v. niet voor terugschrikt te beweren dat de snelle beeldwisselingen à la MTV te vergelijken zijn met de romanconstructie van James Joyce, vindt Neil Postman dat televisie kijken geen specifieke vaardigheden vereist en dus ook geen specifieke vaardigheden aankweekt. “Daarom vallen er ook geen vorderingen in te boeken en bent u op dit moment geen betere of slechtere televisiekijker dan vijftien jaar geleden,” zo merkt hij nuchter op. En voormalig administrateur-generaal van de BRTN, Cas Goossens, waarschuwt in De Standaard van 4/2/1999: “Niet zozeer de uitzendingen die openlijk proberen ons van iets te overtuigen, zijn gevaarlijk, wel die programma’s die, zonder dat wij er erg in hebben, een soort modedenken in de hand werken, een mentaliteit verspreiden die normgevend wordt, en die ons onkritisch attitudes laat aannemen omdat het blijkbaar zo hoort.”
Rond die tijd ga ik op bezoek bij Teleradio.
Vanaf 9 december 2001 is er op TV1 “Stille waters“.
Vanaf 11 januari 2004 is er op TV1 “Witse“.
De Nederlandse Omroep Max is een omroep voor 50-plussers, de hardst groeiende leeftijdsgroep in de maatschappij. De omroep werd opgericht door Jan Slagter en wist op drie jaar tijd voldoende leden te werven om op 3 september 2005 daadwerkelijk van start te gaan.
20 maart 2008 Vlaanderen heeft voortaan ook een Radio Nostalgie. Het grote verschil met het Franse voorbeeld is dat men hier (helaas) pas teruggaat tot de muziek van de jaren zeventig.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.