Vandaag is het 85 jaar geleden dat de Argentijnse marathonloper Juan Carlos Zabala (winnaar van de Olympische marathon in Los Angeles 1932, zie bovenstaande foto) de toegang tot nazi-Duitsland werd geweigerd.

Zo staat er op “On this day” en er staat ook nog bij dat de autoriteiten hierbij geen uitleg gaven. Maar dat doen zijzelf ook niet en ik heb het internet afgezocht en nergens heb ik iets gevonden over dit incident. Ik kan alleen maar zeggen dat Zabala nochtans al eens in Berlijn was geweest en dat natuurlijk tijdens de O.S. van 1936 om zijn titel te verdedigen. Eerst liep hij de 10.000 m, waarop hij een verdienstelijk zesde plaats behaalde. Een week later slaagde hij er echter niet in om zijn marathontitel te verlengen. Zabala nam de leiding na de start maar werd na 30 kilometer door de latere gouden en zilveren medaillewinnaars Sohn Kee-chung en Ernest Harper voorbijgelopen en gaf kort daarna geheel uitgeput op.
Tijdens de Spelen van 1932 in Los Angeles liep Zabala bijna de gehele afstand in de kopgroep. Toen er nog slechts vier kilometer gelopen moest worden, maakte hij zich uit deze groep los en kwam 20 seconden voor de Brit Samuel Ferris over de finish. Nadat hij de finish was gepasseerd, dreigde hij in elkaar te zakken, maar attente officials vingen hem nog net op tijd op. Hij werd de kleedkamer binnengedragen en op de massagetafel gelegd. Na een half uur was Zabala grotendeels hersteld van de extreme inspanningen.
Zabala, al vroeg wees, werd op dertienjarige leeftijd geadopteerd door de Schotse natuurkundeleraar Andrew Sterling. In dit gezin kreeg hij zijn opvoeding, waarin sport een centrale plaats innam. Zabala deed aanvankelijk aan voetbal, basketbal en zwemmen. Sterling onderkende echter al snel zijn talenten als hardloper en begeleidde hem met deskundige oefenschema’s, die zouden uitmonden in olympisch goud. Zabala liep in oktober 1931 zijn eerste marathon, de befaamde marathon van Košice in Tsjechoslovakije, die hij won. Tien dagen later liep hij in Wenen een wereldrecord op de 30 km in een tijd van 1:42.30,4. Juan Carlos Zabala stierf op 71-jarige leeftijd in Buenos Aires. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.