Vandaag is het al 25 jaar geleden dat Giorgio Strehler, een leerling en vriend van Bertolt Brecht, is overleden.

Hij was een van de bekendste toneel- en operaregisseurs. Als regisseur van opera’s was hij aan alle belangrijke opera’s werkzaam. Als pedagoog werkte hij onder andere aan het Max-Reinhardt-Seminar in Wenen als gastdocent. In 1947 stichtte hij het Piccolo Theatro di Milano, het eerste vaste gezelschap van Italië, waar hij uitstekende interpretaties van Bertolt Brecht en William Shakespeare bracht, die hem vergelijkbaar maken met Peter Brook en Peter Stein in de geschiedenis van het theater op Europese bodem. Hij zou het blijven leiden tot 12 december 1996 toen de strubbelingen met het Milanese stadsbestuur (van Lega Nord signatuur) hem te veel werden. De vroegere Franse minister van cultuur Jack Lang nam dan de functie ad interim over, met de bedoeling de plooien glad te strijken, zodat de toen 76-jarige Strehler (ex-senator van de PSI) in alle sereniteit zijn 50-jarige jubileum zou kunnen vieren. Niet lang daarna stierf hij op Kerstmis 1997 op 76-jarige leeftijd aan een hartinfarct.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.