Aangezien ik een stille genieter ben, grijp ik met genoegen naar de vertaling die Jef Ector verzorgde van de biografie die Gaius Suetonius Tranquillus, ja Suetonius « de stille » dus, schreef over Caligula, keizer van het Romeinse Imperium van 37 tot 41. Aangevuld met enige beschouwingen en een mooie paralleltekst van de Griekse auteur Dio Cassius.

Suetonius werd geboren rond 70 en werd nadat hij diverse hoge ambten bekleedde aan het hof, tenslotte secretaris in 119, wat hem toegang verschafte tot het archief en hem de stof bezorgde voor de teksten die van hem bewaard gebleven zijn, « Biografieën van twaalf keizers » en « Beroemde mannen ». In 122 viel Suetonius, zoals gebruikelijk in die tijd, ten prooi aan hofintriges en dus in ongenade — er werd niets meer over hem gehoord. Dat Miet Smet maar oppast!
Een sobere en strakke vertelstijl, de bijna nuchtere mededeling maakt Suetonius tot een uitmuntend historicus. Soms is het even moeilijk volgen vermits hij zijn boeiende, wrede personage, de waanzinnige Caligula die vele literatoren (Camus, Sartre, Robert Graves) en filmregisseurs inspireerde, thematisch en niet chronologisch behandelt. Maar het resultaat is tenslotte wel een interessant tijdsbeeld en, vooral, een boeiende kennismaking met de benaderingswijze van de geschiedenis.
De achterflap doet Suetonius dan ook onrecht wanneer hij wordt uitgeroepen tot de eerste schandaaljournalist van Italië. Dat is hij dankzij zijn sobere stijl, zijn bijna sec geschreven tekst over de uitspattingen en de gekte van de « maanzieke keizer » juist niet. Voor geïnteresseerden, maar niet elitair, kortom voor stille genieters…

Referenties
Johan de Belie, Leve de Stille! in De Rode Vaan, december 1987
Suetonius, Caligula, de maanzieke keizer Kritak, Leuven, 1987, 68 blz. (vert. en commentaar Jef Ector).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.