De Argentijn Lionel Messi scoorde tien jaar geleden zijn 85e en 86e doelpunt van het kalenderjaar 2012 en deed zo beter dan het record van de legendarische Duitse voetballer Gerd Müller. Nu blijkt echter dat de Zambiaanse voetballer Godfrey Chitalu nog beter deed, althans volgens de plaatselijke pers.

Chitalu, ook wel Ucar genoemd, speelde van 1967 tot 1970 voor Kitwe United FC, in 1968 scoorde hij er 81 doelpunten. Daarna werd hij getransfereerd naar Kabwe Warriors FC. In het kalenderjaar 1972, nota bene het jaar waarin Gerd Müller 85 keer scoorde, zou hij – club en nationale ploeg samen – 107 doelpunten gemaakt hebben. Een wereldrecord dat echter nog wacht op homologatie, omdat de Zambiaanse voetbalbond momenteel niet in staat is om via de archieven het record te homologeren. Enkele onderzoekers proberen nu bewijsmateriaal te verzamelen om zijn prestatie van 1972 officieel te maken. Zelfs indien ze twintig doelpunten niet zouden kunnen “bewijzen”, dan nog lijkt het toch wel vast te staan dat Chitalu beter scoorde dan Messi.
Van 1968 tot 1980 scoorde Godfrey Chitalu 76 doelpunten voor de nationale ploeg. In 1978 speelde hij voor zijn land de African Cup of Nations in Ghana. Chitalu werd vijf maal de speler van het jaar in Zambia. In 1980 was hij lid van de nationale ploeg op de Olympische Spelen van Moskou.
Chitalu ging na zijn carrière aan de slag als coach van Kabwe Warriors. In 1993 stond hij aan het hoofd van de nationale ploeg toen hun vliegtuig neerstortte in Gabon. Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.