De Russische pianist Vadim Roudenko wordt vandaag 55 jaar.

Hij begon met pianolessen op 4-jarige leeftijd, al was zijn vader een gewone boer. Hij had echter interesse in muziek en zijn moeder stimuleerde hem. Dankzij het onderwijssysteem in de Sovjetunie kon hij in Moscou studeren bij Sergei Dorensky en Dmitri Bashkirov. Hij moest wel een volledig jaar stoppen tijdens zijn legerdienst, maar het tweede jaar van zijn dienst mocht hij wel spelen.
Hij houdt ook van jazzrock en speelt het ook, maar niet in een groep. Hij was de lieveling van het publiek in de Elisabethwedstrijd 1991, waarin hij het derde concerto van Rachmaninov speelde en achtste werd.
Ik kwam hem daarna nog eens tegen op de Masters van Monte-Carlo in 1993 (op televisie, hé!), maar daar werd hij al vlug uitgeschakeld. In de tiende aflevering van de International Tchaikovsky Competition in 1994 he was awarded the third prize, ex-aequo with Hae-Sun Paik, behind Nikolai Lugansky (the first prize was being declared void). Four years later, Rudenko attained the XI edition’s second prize. Dat is alles wat Wikipedia over hem weet te melden, dus het lijkt me een typische wedstrijdpianist.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.