Campo Santo is een grote begraafplaats in Sint-Amandsberg, een deelgemeente van Gent, genoemd zoals de Campo Santo begraafplaats te Rome. Het is een kerkhof waar veel katholieke beroemdheden begraven liggen, maar ook enkele vrijzinnigen.

Sabine De Groote was in de jaren negentig de auteur van een prachtig boekje over het Campo Santo dat door de provincie Oost-Vlaanderen werd uitgegeven. Hierin kan men lezen dat er veel letterkundigen, kunstschilders en toondichters begraven liggen.
De begraafplaats ligt bij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt (vandaar de naam Sint-Amandsberg uiteraard), met op het hoogste punt de laat-barokke Sint-Amanduskapel (1720) en bomen die er al stonden bij de eerste begrafenis in 1847 van de weldoenster Marie de Hemptinne.
De culturele, financiële en katholieke elite vindt hier haar laatste rustplaats onder dure grafstenen, waarvan er 131 beschermd zijn. (Wikipedia)

Op de begraafplaats Campo Santo op Sint-Amandsberg hebben ook een aantal artiesten en prominenten uit de wereld van de cultuur, de wetenschap en de politiek hun laatste rustplaats gevonden. Naast nationaal bekende namen als auteur Jan Frans Willems liggen er ook volkstoneel-, cabaret- en café-chantant artiesten als Rosa Geinger en Bert Van de Steene begraven. In 1720 kreeg pastoor Jozef Van Damme – omdat de kapel op de Sint-Amandusheuvel te klein werd – de toelating om een nieuwe kerk te bouwen en een begraafplaats aan te leggen. Ze werden allebei ingezegend op 8 december 1847. De parochieherder wou aan de voet van de heuvel een plaats voor zijn parochianen en op de flank een elitaire plaats voor betekenisvolle personen. Dat werd het Campo Santo maar later werd die naam ook gebruikt voor de hele begraafplaats. De eerste die op de heuvel bijgezet werd was Marie de Hemptinne, dochter van een textielfabrikant. Ze was reeds overleden in 1846 en begraven op de begraafplaats buiten de Brugsepoort maar overgebracht op 18 december 1847 naar de heuvel. Enkele dagen later volgde Jan Frans Willems ook reeds overleden in 1846 en dan begraven op de begraafplaats nabij de Dampoort. Daarna volgden nog talrijke prominenten uit de wereld van de cultuur, de wetenschap en zelfs de politiek. Tot op heden zijn er meer dan 140 beschermde graven.

Freek Neirynck

Een gedachte over “175 jaar geleden: inzegening van het Campo Santo

  1. Goeie middag, dat Marie de Hemptinne als eerste begraven werd in het Campo Santo is een mythe. Andreas Stynen toonde dit aan in “Een geheugen in fragmenten. Heilige plaatsen van de Vlaamse Beweging”. De eerste begrafenissen op het Campo Santo waren van ‘parochianen’. Het eerste ‘grafmonument’ is dat van de Hemptinne.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.