De officiële taal van het internationale wielrennen is (voorlopig nog) het Frans. Dat gaat terug op het allervroegste begin, toen op 8 december 1867 wellicht de allereerste wielerwedstrijd werd betwist: honderd fietsers reden toen de 14 kilometer van de Champs Elysées naar het kasteel van Versailles (*). Uiteraard bestaan daar geen beelden van, maar bovenstaande foto van enkele jaren later geeft toch een goed idee hoe zo’n wedstrijd er toen moet hebben uitgezien…

Twee jaar later op 7 november 1869 was er de eerste wegrit van stad naar stad, Paris-Rouen (135km). De winnaar was de Brit James Moore en twaalf uur na hem (hij had zelf “slechts” tien uur en veertig minuten nodig voor de afstand van 135km) kwam de enige vrouw binnen. Alhoewel ze als pseudoniem “Miss America” had opgegeven, was ze in werkelijkheid de echtgenote van een Britse fietsenmaker.
In 1893 werd de eerste cementen wielerpiste aangelegd. Dat was ook alweer in Parijs, het centrum van de wielersport (ook nu nog). In 1896 werd de eerste renner gesponsord. Dat gebeurde door Peugeot en de uitverkorene was Paul Bourrillon, wereldkampioen sprint vóór de Engelsman C.F.Barden en Emile Jacquelin. Het merkwaardige van deze Bourrillon was dat hij daarnaast ook nog… operazanger was!

Ronny De Schepper

(*) Een uitslag is niet bekend. Misschien was dit wel de eerste wielertoeristentocht i.p.v. een echte wedstrijd. Vandaar misschien dat er (ook op mijn blog) nog een tweede datum circuleert als eerste wedstrijd, namelijk 31 mei 1868. En nu was er wel degelijk wél een winnaar, diezelfde James Moore waarover hier boven reeds sprake is.

Een gedachte over “155 jaar geleden: de eerste wielerwedstrijd

  1. Als ik me niet vergis is de Italiaanse semi-klassieker Milaan-Turijn de oudste wedstrijd in lijn op de openbare wegen. Eerste editie als ik mij goed herinner 1976. Deze wordt tot op heden nog steeds gereden en is sinds een paar jaar verschoven van het voorjaar naar het najaar en wordt nu in de aanloop naar de Ronde van Lombardije gereden. Btw net je blog ontdekt en heel tof om zoveel verborgen pareltjes in de vorm van je verhalen te ontdekken over heel diverse thema’s die toevallig nauw aan het hart liggen, met de koers als mijn ‘sujet preféré’ natuurlijk.
    Ik schrijf soms ook wat stukjes over de koers op de Facebook groep ‘Ik ben zot van koers!’. We kunnen misschien volgend wielerseizoen samen iets opstarten?
    Groetjes Jan

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.