Het is vandaag al zestig jaar geleden dat de Noorse sopraan Kirsten Flagstad (op bovenstaande foto samen met de Finse componist Jean Sibelius) is overleden.

Kirsten Flagstad was een Noorse sopraan, die vooral in de Verenigde Staten furore maakte, zij het min of meer tegen wil en dank. Zij is namelijk vooral als Wagner-vertolkster de geschiedenis ingegaan, maar bij de eerste opvoering van “Tristan und Isolde” die ze bijwoonde viel ze gewoon in slaap. Meer zelfs. Tijdens haar eigen carrière kwam het voor dat ze af en toe op scène in slaap viel tijdens één van die lange, inderdaad slaapverwekkende monologen die Wagner pleegt te schrijven (“de beaux moments mais des longs quarts d’heure,” zoals Rossini zei). Dat Wagner-repertoire zou haar later nog duur te staan komen. Haar tweede echtgenoot had zich immers in het begin van de jaren dertig lid gemaakt van de Noorse nazi-partij en begroette de Duitse bezetting dan ook met open armen. Flagstad verbleef op dat moment sedert 1934 reeds in de Verenigde Staten, maar uitgerekend in volle oorlog keerde ze naar haar vaderland terug. Dat werd haar enorm kwalijk genomen. Ze werd weliswaar niet in beschuldiging gesteld, maar ze mocht toch het land niet uit vooraleer haar man was veroordeeld. Deze stierf echter in de gevangenis nog vooraleer het zover kwam (1946). Een jaar later begon Flagstad al opnieuw aan een wereldtournee, al werd die in haar vroegere thuishaven, The Metropolitan Opera, op betogingen onthaald. Eén van de opschriften die werd meegevoerd was de aan haar toegeschreven uitspraak dat het Derde Rijk voor artiesten een zegen was. Op het einde van de jaren vijftig ruilde ze haar zangcarrière in voor de leiding van de Noorse opera, maar die heeft ze maar heel kort kunnen uitoefenen. Op 7 december 1962 stierf ze immers aan botkanker.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.