Het is vandaag tien jaar geleden dat de Luxemburgse wielrenner Jean “Bim” Diederich is gestorven.15 bim diederich
Jean Diederich heeft zijn bijnaam Bim nog van vóór zijn wielercarrière: als 16-jarige jongen werkte hij in een apotheek. Hier verkocht hij het potentiemiddel Yohimbine, kortweg “Joe Bim” genoemd.
Jean Diederich heeft als tweede bijnaam “Duc de Grammont”, wat verwijst naar een ontsnapping van hem tijdens een wedstrijd over de Muur van Geraardsbergen (in het Frans: “Mur de Grammont”), waarbij hij zijn drie mede-ontsnappers uit het wiel loste.
Bim Diederich was in zijn tijd één van de grootste Luxemburgse wielrenners, al wist hij nooit het nationale kampioenschap op zijn naam te schrijven.
Diederich is de schoonvader van oud-wielrenner Lucien Didier en de grootvader van Luciens zoon, Laurent.
07 bim diederich
In 1945 liet Diederich voor het eerst van zich horen, toen hij als amateur de tweede plaats behaalde in de Ronde van Luxemburg, achter Jean Goldschmit. Ook het jaar erop werd hij tweede. In 1947 werd hij tweede in het nationale kampioenschap cyclocross voor elite, werd hij tweede in de Ronde van Luxemburg en sloot hij zijn eerste grote ronde, de Ronde van Frankrijk, af met een vijftiende plaats. In 1949 won hij de Ronde van Luxemburg, werd nogmaals 15e in de Tour, tweede in het Luxemburgse kampioenschap op de weg voor elite en won een wedstrijd in Athus (België).
09 bim diederich
In 1950 won Diederich geen grote wedstrijden, maar behaalde hij wel goede resultaten. Hij werd derde in de Critérium du Dauphiné Libéré, behaalde nogmaals een tweede plaats in het Luxemburgs kampioenschap, tweede in de Ronde van Luxemburg en 18e in de Ronde van Frankrijk. In 1951 behaalde hij zijn beste Tour-resultaat uit zijn carrière, hij werd 12e en won de 2e etappe (foto drie). Hij reed dat jaar drie dagen in de gele trui. Daarnaast werd hij tweede in de Ronde van Luxemburg en derde in het nationale kampioenschap. In 1952 won hij de vijfde Touretappe maar reed de ronde niet meer uit. In 1953 werd hij derde op het nationale kampioenschap.
Zijn laatste wedstrijd was de Ronde van Luxemburg in 1954, die hij afsloot met een 11e plaats. Ikzelf was toen nog geen drie jaar, maar toch ken ik Bim al van uit mijn prilste jeugd. Van mijn vader erfde ik immers het prentje uit de Rizla-reeks dat hier als vierde foto staat afgebeeld. En bij gebrek aan Luxemburgers mocht hij zich dus af en toe bij de nationale ploeg voegen, ook al was hij op dat moment dus al gestopt met wielrennen. (Met dank aan Wikipedia)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.