Twintig jaar geleden schreef ik volgende brief (mail) naar de VRT: “Wellicht heeft u ook reeds af en toe gekeken naar de reeks De Televisiejaren op Nederland 1. Deze uitstekende serie is gemaakt naar de format van de BBC-reeks I love (en dan een jaartal). Van beide reeksen heb ik intens genoten, wat een perfecte illustratie mag zijn dat de wereld inderdaad een global village aan het worden is, want uiteindelijk richten de makers zich toch wel heel expliciet tot respectievelijk de Nederlandse en de Engelse kijkers. Daarom vroeg ik mij af of het niet mogelijk was om bij middel van het fantastische archief van de VRT ook een dergelijke reeks voor Vlaanderen te maken? Ik weet wel dat dit min of meer overlapt met De leukste eeuw, maar hier draait het voornamelijk toch om humor, terwijl in die andere reeksen ook ernstige zaken aan bod kunnen komen. Indien u niet met een exacte kopie wenst uit te pakken (bijvoorbeeld omdat het aankopen van de format te duur zou zijn), hoop ik dat u op zijn minst met een gelijkaardig programma voor de dag zou komen. Zoals ik reeds eerder heb gezegd, ben ik van mening dat de VRT te weinig gebruik maakt van dat enorme archief dat (kosteloos!) ter beschikking staat.”

Ik kreeg hierop niet minder dan twee antwoorden, het eerste kwam van Edward De Maesschalck, programma-adviseur Canvas: “Er zit één fout in uw redenering, nl. kosteloos. Archief is soms bijzonder duur wegens allerlei auteursrechten. Dikwijls kost de herhaling van een eigen programma meer dan de aankoop van een nieuw programma. Overigens dank voor de tip.”
En het tweede kwam zowaar van Ronny Pieters! Die begint merkwaardig genoeg met het afstandelijke “Geachte heer De Schepper”, maar misschien hoort dat gewoon zo. Hier is zijn antwoord: “Het programma De televisiejaren is ons inderdaad bekend, en het heeft zeker zijn verdiensten. Het zal u niet zijn ontgaan dat de Vlaamse televisie in 2003 zijn vijftigste verjaardag viert. Gelegenheid te over dus om ons archief uitgebreid aan bod te laten komen, al of niet in bewerkte vorm (d.w.z. geformatteerd of niet, maar het formatteren doen wij dan zelf). Wij zijn er zeker van dat u dat gebruik van ons archief zal kunnen smaken. Met vriendelijke groeten, voor Ronny Pieters, programma-adviseur TV1, Agnes Hemmerijckx – directiesecretaris netmanager TV1″

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.