105 jaar geleden werd de stad Halifax in Nova Scotia, Canada, verwoest door de ontploffing van de SS Mont Blanc.

Dit Franse vrachtschip was eerder door een misverstand in aanvaring gekomen met het Noorse vrachtschip SS Imo in “The Narrows”, een smal gedeelte van de haven van Halifax. De explosie veroorzaakte een tsunami en een schokgolf die bomen afbrak, ijzeren rails verboog, huizen vernielde, schepen aan de grond zette en fragmenten van de Mont Blanc over kilometers verspreidde. Ongeveer 2000 personen werden gedood en naar schatting 9000 mensen raakten gewond. Het is nog steeds de grootste door de mens veroorzaakte niet-nucleaire explosie.
Om 8.40 uur in de ochtend kwam de Mont Blanc in aanvaring met de Imo. Ten tijde van het ongeval was de Mont Blanc gecharterd door de Franse regering en had een lading explosieve materialen aan boord voor het Franse leger. De ongeladen Imo was gecharterd door de Commissie voor Hulp aan België en zou voedsel aan boord nemen voor België. Vergeten we immers niet dat de Eerste Wereldoorlog nog volop bezig was!
Zo’n tien minuten na de botsing raakte de Mont Blanc in brand. Zij explodeerde ongeveer 25 minuten later. Alles in een gebied ter grootte van twee vierkante kilometer werd weggevaagd, inclusief de nabijgelegen dorpen Richmond en Dartmouth. [Wikipedia]
In 2001 waren er plannen om een film te draaien over de ramp maar zoals John Irving het formuleert in zijn boek “Until I find you” (2005): “Later that year, after the terrorist attacks on September 11, it would be too difficult to find financing for a film about the Halifax Explosion – even with a movie star in it. Suddenly, disaster movies weren’t all that appealing. (This feeling would persist for a whole year or more.)” (p.838) Die grote rampenfilm is er dus nooit gekomen, maar in 2003 werd er wel een gedramatiseerde documentaire gedraaid door Bruce Pittman.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.