Vandaag is het al veertig jaar geleden dat in Mexico-Stad de Engelse komiek Marty Feldman is overleden aan een hartaanval tijdens de opnames van “Yellowbeard”.

Dit was een film van Mel Damski naar een scenario van Monty Python-lid Graham Chapman. Deze speelde ook mee naast o.a. zijn collega’s John Cleese en Eric Idle. Dat is allemaal niet toevallig: Feldman was immers ook schrijver voor “The Frost Report” samen met verscheidene toekomstige leden van Monty Python. Het mocht overigens niet baten: het werd een terechte flop.
Marty Feldman zal altijd in mijn herinnering blijven leven, al was het maar door die enkele zinnetjes van Igor uit “Young Frankenstein”: “Walk this way” of “Werewolf? There wolf!”. In 1974 the band Aerosmith took a break from a long night of recording to see this film. Steven Tyler wrote the band’s hit “Walk This Way” the morning after seeing the movie, inspired by Marty Feldman’s first scene.
The shifting hump on Igor’s back was an ad-libbed gag. Marty Feldman had been surreptitiously shifting the hump back and forth for several days when cast members finally noticed. It was then added to the script. Maar ook naar zijn optreden in The Muppet Show grijp ik geregeld eens terug.
Soms kroop Feldman ook al eens in de regiestoel, zoals b.v. voor de komische reeks uit 1975 “When things were rotten”. Andere regisseurs van die reeks waren Gene Wilder, met wie hij reeds aan “Young Frankenstein” had gewerkt, en Mel Brooks, wat maakte dat deze reeks eigenlijk een aankondiging was van deze laatste zijn “Men in tights”.
Bij het grote publiek is Feldman vooral bekend als de man met de uitpuilende ogen, het resultaat van een schildklierziekte. Hijzelf had het daar blijkbaar niet moeilijk mee, want hij had zelfs een verzekering afgesloten tegen het moment dat zijn ogen om de een of andere reden weer recht zouden komen te staan.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.