Het is vandaag al 35 jaar geleden dat de Nederlandse journalist en dichter Simon Carmiggelt, die vooral bekend werd als schrijver van een dagelijks cursiefje (Kronkel) in Het Parool, is overleden.

Carmiggelt leerde zich in zijn geboortestad Den Haag het journalistenvak aan. Eind 1931 werd hij aangenomen bij de Haagse editie van Het Volk, die – om het voor ons Vlamingen nog ingewikkelder te maken – de titel Vooruit voerde. Naast toneelrecensies en verslagen van kleine rechtszaken, schreef hij vanaf 1936 ook de rubriek Kleinigheden, die als voorloper van de Kronkels beschouwd kan worden.
Hij versloeg ook de bijeenkomsten van de NSB, omdat de krant de ware aard ervan wilde tonen. Op 6 september 1939 trouwde hij met de 26-jarige Tiny de Goey, zwanger van dochter Marianne. In 1940, vlak voor het uitbreken van de oorlog, verscheen zijn eerste boek, Vijftig dwaasheden, een selectie van de beste Kleinigheden.
Toen de bezetter in juli 1940 de koers van de krant ging bepalen, namen Carmiggelt en zijn broer Jan ontslag. Voor de VVV schreef hij een wandelgids door Den Haag. Ook werd hij hoofdredacteur van een kortstondig Haags weekblaadje en nog hetzelfde jaar persagent van het Residentie Tooneel. Toen in juli 1941 de niet-Joodverklaring van alle medewerkers verlangd werd, weigerde Carmiggelt als enige die te tekenen en moest dus zijn ontslag accepteren. Om vrienden die een uitgeverij waren begonnen waar veel joden werkten die elders ontslagen waren aan inkomsten te helpen schreef hij de detectiveroman Johan Justus Jacob. Verder hield hij zich met allerlei baantjes in leven.
In 1942 werd zoon Frank geboren en begon ook de illegale krant Het Parool te verschijnen, een gevaarlijk initiatief van vrienden van hem. Hijzelf werd daar vanwege het risico eerst buiten gehouden omdat hij een gezin had. Toch werkte hij al snel mee. In 1943 werd zijn in het verzet actieve broer door toedoen van de bevriende econoom Friedrich Weinreb verraden en kwam om in kamp Vught, waar hij als dwangarbeider te werk was gesteld. Daarop raakte Carmiggelt nauwer betrokken bij de krant en nam de druktechnische verzorging op zich. Toen Den Haag hem te gevaarlijk werd, verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij de hongerwinter en de bevrijding doorbracht.
Na de bevrijding bleef hij verbonden aan de nu legale krant en verzorgde vanaf 24 oktober 1946 onder de naam Kronkel een dagelijks cursiefje dat snel populair werd en decennialang de identiteit van de krant mede bepaalde. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.