De Britse fotograaf, filmregisseur en filmproducent Ridley Scott viert vandaag zijn 85ste verjaardag. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944-2012) was ook regisseur van actiefilms.

Ridley Scott werd geboren als de zoon van een RAF-piloot. Hij was al op jonge leeftijd gefascineerd door fotografie en werkte al vanaf zijn vijftiende als fotograaf. Terwijl hij als fotograaf voor de London Times werkte, kreeg hij eind jaren vijftig interesse in cinema.
Na aan het West Hartlepool College of Art en het London’s Royal College of Art te hebben gestudeerd maakte hij in 1962 een korte amateurfilm Boy on Bicycle met zijn jongere broer Tony in de hoofdrol. Ridley gebruikte deze film als portfolio voor het financieren van een eigen productiebedrijf. Hij wist de financiering rond te krijgen en begon een bedrijf dat was gespecialiseerd in het maken van reclamefilmpjes. Binnen korte tijd groeide Scott uit tot meest succesvolle reclameregisseur van Groot-Brittannië. Tegelijk werkte Scott af en toe voor de BBC. Zo regisseerde hij o.a een aantal afleveringen voor de serie Z-Cars.
Het succes van zijn reclamewerk gaf Scott in 1977 de gelegenheid zijn eerste speelfilm te regisseren. Hij verfilmde een novelle van Joseph Conrad tot The Duellists, een historisch drama dat zich afspeelde tijdens de Napoleontische oorlogen. De prent kreeg de Gouden Palm voor beste speelfilmdebuut op het Filmfestival van Cannes en maakte van Scott meteen een grote ster.
In de sf-horrorfilm Alien liet Scott zien waartoe hij qua vormgeving, camerawerk, massa-productie en speciale effecten in staat was. De alien, het buitenaardse monster dat terreur zaaide onder de bemanning van een ruimteschip, werd ontworpen door H.R.Giger. Terwijl de film uitgroeide tot een cult-hit en een klassieker in het genre werd, vertrok hij naar Hollywood om daar de sf-film Blade Runner (1982) te maken. Ook deze film staat bekend als een mijlpaal in het SF-genre.
Volgens veel critici vertoont de regie van Scott evenwel één grote zwakte : terwijl zijn films visueel zeer indrukwekkend zijn, lukt het hem vaak niet om solide personages te ontwikkelen of om acteurs tot goede spelprestaties aan te zetten. Ook slaagt Scott er vaak niet in om een ingewikkeld verhaal te vertellen.
Deze zwakte is volgens filmkenners de reden waarom veel van zijn films in de late jaren tachtig en vroege jaren negentig flopten. Bij spektakel- en sciencefictionfilms met een simpel rechtlijnig verhaal en een snel tempo is het niet zo erg als de personages en emoties weinig ontwikkeld zijn, maar bij langzame films met veel dialoog wel. Het zijn juist dat soort films die hij draaide in deze periode.
In 1985 verwezenlijkte Scott de sprookjesfilm Legend, die geen al te groot succes kende. In 1987 flopte de thriller Someone to Watch Over Me. Zijn volgende, de politiefilm Black Rain (1989), oogstte aanzienlijk meer bijval. 1991 bracht Thelma & Louise, een roadmovie met twee sterke vrouwelijke personages, die uitgroeide tot een enorm succes. Met deze film bewees Scott dat hij wel degelijk een goede spelregie, personageontwikkeling en vertelstructuur kon creëren. De film week in vrijwel alles af van al het vorige werk van Scott en leverde hem zijn eerste Oscarnominatie op. Het is ook de film waarin Brad Pitt voor het eerst een opgemerkte rol speelde. Daarna maakte Scott de historische film Conquest of Paradise (1992), het drama White Squall (1996) en de actiefilm G.I. Jane (1997), allemaal niet echt succesrijk.
Na een aantal mislukkingen lukte het Scott niet meer om de financiering voor zijn nieuwe projecten rond te krijgen, totdat Steven Spielberg, die een groot fan van Scott is, hem vroeg om de historische spektakelfilm Gladiator te maken. Tot ieders verbazing groeide deze film uit tot zijn succesvolste film tot dan toe en luidde de prent zijn rentree in. Hij kreeg er de Oscar voor beste film van het jaar 2000 voor.
Meteen na Gladiator draaide Scott Hannibal (2001), het vervolg op The Silence of the Lambs. Daarna volgde Black Hawk Down (2002), een oorlogsfilm waarin hij opnieuw bewees vooral goed te zijn in het regisseren van veldslagen.
In 2003 bracht hij Matchstick Men uit, een kleine subtiele komedie waarin hij liet zien dat hij ook zonder dure trucages en grote actiescènes een goed verhaal kon vertellen. In 2005 verscheen de historische avonturenprent Kingdom of Heaven, opnieuw een film die veldslagen als thema had. De tragikomedie A Good Year (2006), met in de hoofdrol alweer Russell Crowe, werd geen denderend succes, in tegenstelling tot de misdaadfilm American Gangster van een jaar later met in de hoofdrollen Denzel Washington en opnieuw Russell Crowe, deze keer als zijn opponent. In de spionagefilm Body of Lies (2008) zaten de agenten Russell Crowe (alweer hij) en Leonardo DiCaprio een terrorist op de hielen in het Midden-Oosten.
Met Robin Hood (2010) rondde Scott zijn volgende historisch epos vol veldslagen af. Voor de hoofdrol deed hij voor de vijfde keer een beroep op Russell Crowe. De oorspronkelijke titel zou Nottingham luiden, maar door scriptproblemen werd de titel Robin Hood aangenomen. De plot van het verhaal zou draaien rond de liefdesdriehoek tussen Robin Hood, Lady Marian en de sheriff van Nottingham. Dit keer zou de sheriff van Nottingham in een wat minder kwaad daglicht worden gebracht en meer als hoofdpersoon naar voren worden geschoven, en worden de meer donkere kanten van Robin Hood oftewel Robin van Loxley belicht. Dit was oorspronkelijk het verhaal voordat de film in productie zou gaan. Russel Crowe (met zijn 45 jaar de oudste Robin Hood ooit) kon zich telkens niet echt vinden in het script waardoor het filmen steeds meer vertragingen opliep. Nochtans was de oorspronkelijke titel een betere keuze want de film, waarmee het Filmfestival van Cannes van 2010 werd geopend, baseert zich enkel op het begin van de legende. Het mag duidelijk zijn dat een sequel voor de hand lag, maar die is er nooit gekomen omdat de film het erg slecht deed bij de box office.

Het is eind 12e eeuw in Engeland, wanneer Robin Longstride, een boogschutter, terugkeert van de Derde Kruistocht (Russell Crowe). Na de dood van Richard Leeuwenhart (Danny Huston) tijdens een gevecht in Châlus bij Limoges (Frankrijk), op 6 april 1199, willen Robin en drie andere soldaten (Will Scarlet, Little John en Alan A’Dayle) terugkeren naar hun vaderland, waar ze de afgelopen tien jaar niet meer geweest zijn. Tijdens hun terugkeer naar huis komen ze in aanraking met een opgezette valstrik, gelegd voor de koninklijke garde, die op weg is om Richards kroon af te leveren in Engeland. Deze valstrik is opgezet door Sir Godfrey (Mark Strong), een Engelse ridder van Franse afkomst die een alliantie vormt met de koning van Frankrijk (Jonathan Zaccaï). Die had de orders gegeven om koning Richard te vermoorden. De mannen van Godfrey brengen deze garde vervolgens om het leven, maar worden onverwachts onderbroken door Robin en zijn mensen. De Franse koning ontdekt dan dat Robin en zijn gevolg Godfrey te vlug af zijn, en Robins mannen maken vervolgens plannen om zich te vermommen als de koninklijke garde en de kroon van Richard met zich mee te nemen en zo naar het schip (bij Calais) te gaan die voor de oorspronkelijke garde is bedoeld. Voordat ze de plek van het onheil verlaten belooft Robin aan een stervende ridder, genaamd Robert Loxley (Douglas Hodge), om zijn zwaard terug te brengen naar Nottingham en het aan zijn vader (Max von Sydow) te geven.

Wanneer de mannen arriveren in Engeland wordt Robin (die zich intussen de identiteit van Robert Loxley heeft aangenomen) verkozen om de koninklijke familie in te lichten over de dood van de koning. Daarna is hij getuige bij de benoeming van koning John (Oscar Isaac), die de jongere broer is van de recent overleden Richard. De arrogante koning neemt vervolgens een drastisch besluit. Hij toont geen medelijden met zijn arme koninkrijk en eist keiharde belastingverhogingen door heel het land, en zendt Godfrey naar het noorden van Engeland met de opdracht om kracht te zetten achter de verhoogde belastingen. De onwetende koning John is zich er dan nog niet van bewust dat Godfrey een spion is van de Franse koning en dat hij zijn macht gebruikt om oproer en onrust te kweken in het voordeel van de Fransen. Daarbij gebruikt hij Franse troepen om een burgeroorlog te ontketenen in Engeland.

Intussen gaan Robin en zijn compagnons naar Nottingham, waar Sir Walter, Loxleys vader, hem vraagt de identiteit van zijn zoon aan te blijven houden om te voorkomen dat de familielanderijen in het bezit komen van het koninklijk domein. Lady Marion (Cate Blanchett), Loxleys weduwe, is in eerste instantie niet zo opgezet met Robins aanwezigheid, maar krijgt gevoelens wanneer hij buitgemaakte graankorrels terugbrengt om ze te kunnen planten om in de levensbehoefte van de plaatselijke burgers te voorzien.

Intussen hebben Godfreys acties de noordelijke baronnen verenigd, die uitmarcheren om koning John te ontmoeten en een getekend verdrag te eisen in een charter van rechten (Magna Carta). Koning John ziet eindelijk Godfreys verraad in en wetende dat hij zijn volk bij elkaar moet houden voor de aankomende invasie van de Franse koning, belooft de koning het charter te tekenen. Een gevecht volgt kort daarop, wanneer Godfrey bezig is met het plunderen van Nottingham. Hij wordt daarop verjaagd door Robin en de noordelijke baronnen. Vlak voor het gevecht werd Walter gedood door Godfrey.

Later volgt de invasie aan de Engelse zuidkust van de Franse troepen, die zich onverwacht geconfronteerd zien met het Engelse leger. Gedurende de strijd weet Robin zijn rivaal Godfrey met een pijlschot te doden. Na de succesvolle veldslag trekt koning John zijn belofte terug over het ondertekenen van het charter van recht. Hij verbrandt het document voor het aanzicht van het aanwezige publiek en verklaart Robin tot vrijbuiter. Als reactie hierop vertrekt Robin naar Sherwood Forest met Lady Marion en vrienden om zo de vrijbuiters van Sherwood Forest te vormen. De Magna Carta Libertatum (Grote Oorkonde van de Vrijheid) van de Engelse koning Jan zonder Land zal er dan ook pas komen op 15 juni 1215. One of the twenty-five Magna Carta Barons was nobleman William Marshal, 2nd Earl of Pembroke, son of William Marshal, 1st Earl of Pembroke, the character played by William Hurt. De Magna Carta en de daarin vastgelegde regels zijn uniek, omdat voor het eerst de absolute macht van een koning gereguleerd wordt. (Wikipedia)

En wat vond ik er nu zelf van? Sommige vondsten (Robin die zich uitgeeft voor Robert Loxley, het erbij betrekken van de Magna Carta) kon ik appreciëren, maar voor de rest kon ik er noch warm noch koud van worden. De liefdeshistorie tussen Robin en Marion was alleszins zeer onderbelicht en kreunde onder politieke inzichten van de 21ste eeuw (Marion die meevecht aan het front b.v.). En verder moet ik, als ik een Franse helm zie die boven de kantelen van een kasteel uitkomt, altijd onwillekeurig denken aan die fameuze passage uit “Monty Python and the Holy Grail”, zodat ik nauwelijks mijn lach kan inhouden.

In 2012 leverde hij met Prometheus de prequel op de Alien-films af. Het jaar daarop verfilmde hij Cormac McCarthy’s eerste volwaardige filmscenario onder de titel The Counselor. En in 2014 volgde dan Exodus: Gods and Kings, een remake van The Ten Commandments. It was dedicated to his brother Tony, who took his own life in 2012.
The movie is the third collaboration between director Ridley Scott and screen-writer Steven Zaillian. They previously worked together in Hannibal (2001) & American Gangster (2007).
This film was banned in Morocco and Egypt. Egypt said it banned the film because the Hollywood blockbuster distorts Egypt’s history and presents a racist image of Jews. The Culture Ministry explained its decision for the first time in a statement issued a few days after the ban was announced. It said the film put forth a reading of Egypt’s history that is at odds with the story of Moses told by the world’s monotheistic religions. Egypt is a conservative country with a Muslim majority and a sizeable Christian minority. Censors objected to the intentional gross historical fallacies that offend Egypt and its pharaonic ancient history in yet another attempt to Judaize Egyptian civilization, which confirms the international Zionist fingerprints all over the film, the statement said. The ministry said the movie inaccurately depicts ancient Egyptians as savages who kill and hang Jews, arguing that hanging did not exist in ancient Egypt. It also said the film presents a “racist” depiction of Jews as a people who mounted an armed rebellion. The ministry said religious scriptures present Jews as weak and oppressed. The statement also objected to the depiction of God as a child, which also drew criticism in the West (*). The ministry said it had convened two committees – one of censors and one of archaeologists – to review the film. The committee of archaeologists agreed with the decision to ban the film because it showed “a false and wrong mental image of Egypt’s history,” the ministry said.
In an interview with Esquire magazine, Ridley Scott called religion “the biggest source of evil”, explaining, “Everyone is tearing each other apart in the name of their personal god. And the irony is, by definition, they’re probably worshiping the same god”. In another interview, Scott claimed that being an agnostic was a good quality for directing a Biblical story “because I’ve got to convince myself the story works.”
Despite the main characters being of African and/or Jewish descent, white actors were cast as the main characters, while minor role such as slaves and thieves were cast as black people. Furthermore, Ridley Scott claimed the movie would not be financially viable without white actors. This has lead to discussions of whitewashing and structural racism in Hollywood. However, the casting of European actors may not be as historically inaccurate as some have claimed. Northern Africa is separated from the rest of the continent by the Sahara Desert. As a result, those nations have more in common culturally with the Middle East and Europe than with Africa. One early race of Pharaohs was the Hyksos who, like the Jews, were a Semitic people. The Ptolemaic line of Pharoahs, which included Cleopatra, were of Macedonian descent. Both regions have inhabitants noted for their lightness of skin. (Wikipedia & Internet Movie Database)

In 2015 draaide hij “The Martian”, ongeveer de meest geloofwaardige SF-film over een ongeloofwaardig onderwerp. Het gaf Matt Damon de kans om te schitteren. Near the end of the film, a sequence is shown in which people around the world are watching news reports of the attempt to rescue Watney in city centers like Times Square in New York and Trafalgar Square in London. In Matt Damon’s next film, Downsizing (2017), one of the scenes at the beginning of the film shows people around the world watching news reports about the first humans to shrink themselves to 5 inches tall, and Matt Damon’s character is shown watching it.

Ronny De Schepper

(*) However, the unworldly boy who speaks to Moses in his dreams is not meant to be God, but an angel. He is credited as Malak, from the Hebrew word for a messenger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.