35 jaar geleden heeft de raad van het Gentse OCMW vrijwel unaniem (alleen de VU onthield zich) de fusie tussen de ziekenhuizen de Bijloke en Sint-Amandus (beter gekend als: het Hospice) goedgekeurd. Dat betekent dus dat uiteindelijk de kleinschaligheld het alweer heeft moeten afleggen tegen de grootschaligheid, zoals we het veertien dagen geleden in « activaria » nog formuleerden, want in feite houdt deze fusie in dat Sint-Amandus wordt afgebouwd als kliniek en omgevormd tot een bejaardentehuis. Dit ondanks het hardnekkige verweer van het actiecomité « Red het Hospice », dat nochtans op een brede steun van de plaatselijke bevolking mocht rekenen. We vroegen aan woordvoerder Danilo Brussatto hoe het Actiecomité aankijkt tegen de plotselinge ommekeer die zich bij de politici heeft voorgedaan, want tot nu toe had het comité steun mogen ontvangen van alle politieke partijen.

Danilo Brussatto: De achtergrond wordt gevormd door drie studies. Zowel de planologen als de economen zijn tot de slotsom gekomen dat het allemaal mensen uit de regio tussen Zelzate, Lokeren en Gent zijn die het cliënteel van het Hospice uitmaken. Oostakker en Lochristi zijn namelijk CVP-bastions en daarom zag de CVP er geen graten in onze actie te steunen. Nu heeft blijkbaar echter de ACW-vertegenwoordiging bij die partij de duimen moeten leggen voor Caritas, omdat een derde studie, gedaan met belastinggeld in opdracht van het OCMW, heeft uitgewezen dat indien het Hospice wordt gesloten, de mensen niet naar de Bijloke zullen gaan maar naar Sint-Vincentius of Sint-Jozef op Gentbrugge, twee Caritas-klinieken die het dichtste bij liggen. Zo verdwijnt in totaal 62,9 miljoen subsidies per jaar (en dan nog gerekend tegen het laagste gemiddelde) in de zakken van de christelijke zuil. Een goeddraaiende kliniek die nog maar tien jaar oud is, die volledig bezet is en die een unieke rol speelt in de regio (het Rode Kruis dringt er zelfs op aan om hier een « 100 » te openen, om de haven van Gent te kunnen bedienen), wordt nu gekelderd, al maakte het Hospice slechts vijf miljoen verlies per jaar, daar waar de Bijloke één miljoen verlies per dag maakt ! Het gezonde been wordt dus geamputeerd.
— Dat alles verklaart wel waarom de CVP zijn kazak heeft gedraaid, maar wat met de SP en PVV? Tenslotte staan er toch zowel parlements- als gemeenteraadsverkiezingen voor de deur?
D.B.:
De PVV heeft zich juist op tijd teruggetrokken uit de ziekenhuissector. Die hebben praktisch geen ziekenhuizen meer, al hun bedden zijn « verkocht » vooraleer die maatregelen van kracht werden, meestal aan Caritas. Wat de SP betreft mogen we veronderstellen dat in ruil voor hun medewerking een Bond Moyson is mogen opengaan, wat in 1984 helemaal nog niet zeker was. Wat maakt dat nog slechts twee partijen getracht hebben de boel te redden : de VU via voorstellen in de OCMW-raad en de KP met logistiek materiaal, d.w.z. pamfletten enz.
— De arbeidsplaatsen worden voor 95% behouden, dat neemt jullie allicht veel wind uit de zeilen wat solidariteit vanwege het personeel betreft?
D.B.:
Luister, het personeel mocht zelfs niet met ons praten. Op straffe van ontslag. Ook de OCMW-raadsleden mochten geen enkel contact met ons hebben. Maar hoe dan ook, de mensen die in het Hospice werken zijn meestal hier komen wonen, die zijn er dus niet mee gediend om zich nu naar de andere kant van de stad te moeten reppen. We leggen ons dus zeker niet neer bij de huidige situatie. We gaan duidelijk aan de kaak stellen wie zich heeft teruggetrokken en net zoals in het geval van het veer van Kruibeke kan een beslissing nog worden herroepen, precies omdat er verkiezingen in aantocht zijn. De CVP haalt vijf zetels in Sint-Amandsberg/Oostakker en reeds bij verlies van één zetel zou de huidige coalitie in Gent ten val komen. Vandaar dat ik nog steeds geloof in onze affichecampagne met als slogan « Ik kies Hospice ».
— Het is niet onze gewoonte om in deze rubriek locale problemen te behandelen, kun je dan ook elementen aanwijzen die het locale belang van deze zaak overstijgen ?
D.B.:
Ik vind dat dit een typisch voorbeeld is voor de mensen om zich niet neer te leggen bij beslissingen die zogezegd zo maar uit de lucht komen vallen. Het is duidelijk dat politici niet kijken naar het belang van de gemeenschap, maar naar de belangen van de economische zuil die ze vertegenwoordigen. Kijk maar naar Hamme. Daar werd immers ook een OCMW-materniteit gesloten en terzelfdertijd ging er één open in een Caritaskliniek in Dendermonde!

In datzelfde bedje willen de actievoerders van het Gentse Hospice niet ziek zijn!

Referentie
Jan Draad, Danilo Brussatto aan het lijntje, De Rode Vaan nr.45 van 1987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.