« Nummer één in de charts !» Geef toe, met zo’n slogan denk je dat ik het over een concert in Flanders Expo ga hebben, maar nee, het is de Gele Zaal die op deze manier Oumou Sangare (foto Wikipedia) aankondigt. Oumou wie ? zegt u. En: welke charts ? Het betreft de « World Music Charts » en Oumou Sangare is een Malinese zangeres die Wassoulou muziek brengt. Wassoulou ? Is dat niet dat nummer waarmee Abba het Eurovisie songfestival heeft gewonnen ? Wassoulou, I was defeated, you won the war ! Er is iets van aan, want Wassoulou is de muziek van de jagers om het wild te betoveren en de beschermende geesten op te roepen. Oumou Sangare wil eerder de jagers zelf betoveren, want haar teksten zijn feministisch naar Afrikaanse maatstaven (tegen gedwongen huwelijken en polygamie). Toch doet ze dat op een opzwepende manier, zodanig dat besloten werd de stoelen aan kant te schuiven. * In de Minard werden ook de stoelen aan kant geschoven, maar dan niet om hiphop te dansen, maar om plaats te maken voor… bedden. Zo kijkt men immers naar de voorstelling « Koppen » van het Zuidelijk Toneel. (HLN, 25/11/1997)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.