Aurelia Books is blijkbaar een nieuwe uitgeverij. Ze is gevestigd in de Museumlaan 17 te Deurle-Sint-Martens-Latem (tel. 091/82.55.82). Ze mikt van meetafaan heel hoog. Om te beginnen publiceert Aurelia een standaardwerk : « Encyclopedie van het levende Vlaamse volkslied », een tweedelig naslagwerk, waarvan het eerste deel van de pers is gekomen dat door John Bultinck en Armand Vermeulen, kabinetschef van minister Karel Poma, onlangs werd voorgesteld en door’t Kliekske ingezongen, in het Museum Dhondt-Dhaenens te Deurle.

Voorlopers
In het begin van de jaren zestig hebben in Vlaanderen Walter De Buck te Gent en Wannes Van de Velde te Antwerpen, het straat- en cafélied in ere hersteld. Hun repertorium bestaat uit oudere en nieuwe liederen, waarvan de teksten op bekende zangwijzen waren en zijn geschreven en die in het dialect van beide Vlaamse steden worden gezongen. De liederen van beide volksbarden bestrijken een hele gamma volkse onderwerpen, waarvan de klemtonen liggen, enerzijds op het belerende genre, anderzijds op het sociaal-politieke engagement.
De « Encyclopedie van het levende Vlaamse volkslied », maakt geen gewag (althans niet in het eerste deel) van beide volkskunstenaars. Deze jammerlijke vergetelheid kan wellicht verklaard worden door de keuze van de samenstelster, met name Lucy C. Gelber, van wie de kaftomslag vermeldt : « Dr. phil., gediplomeerd musicus en muziekpedagoog. Musicoloog, psycholoog, volkskundige. Wetenschappelijke navorser aan het Seminarie en Laboratorium voor experimentele psychologische en sociale Pedagogiek, Rijksuniversiteit Gent. Directrice van het Seminarie voor Muziekopvoeding, zetel : Klein Seminarie, Mechelen. Medewerker aan de Koninklijke Bibliotheek Albert I, afdeling Muziek, Brussel ».
Drievoudige volksader
Het eerste deel van « Encyclopedie van het levende Vlaamse volkslied » telt 458 bladzijden en bevat een zeshonderd liederen op een totaal van 1.300 te publiceren volksliederen. Ze werden geput uit de grote verzameling Alfons Verbist-Lucy Gelber, berustend in de Koninklijke Bibliotheek Albert 1 te Brussel. Elk lied is vergezeld van een muzikale transcriptie, waarvan de tekst vaak in verscheidene varianten is opgenomen. Zowel de liedjeszanger als de deskundige in muzikale volkskunst vindt er zijn gading. De illustraties zijn nu niet bepaald van die aard dat ze ons tot enige jubel zouden aanzetten.
In de tijd werd de keuze gedaan vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw en is het resultaat van een halve eeuw speurwerk in heel Vlaanderen. De verzameling Verbist-Gelber omvat achtduizend bandopnamen en circa duizend optekeningen op het gehoor, samen met hun transcriptie in muziekschrift en een kaartsysteem. De teksten zijn naar de beschaafde taal omgebogen.
Volgens de samenstelster is het volkslied de tolk bij uitstek van het authentieke leven van het volk. Het volk uit zich al zingend op een drievoudige wijze : als gemoedsuitstorting, uit bovenzinnelijke drang (geloof of bijgeloof) en uit sociaal-politiek bewustzijn.
In de encyclopedie worden twaalf onderwerpen behandeld, waarvan de zes in het eerste deel luiden : I. In vertellende toon. 2. In de huiskring. 3. Op het platte land. 4. In lief en leed. 5. In het dagelijkse leven. 6. Op zon- en feestdagen.
Het rabauwse, het erotische, het aangebrande volkslied en het gevaarlijke lied worden niet opgenomen in deze encyclopedie, ofschoon de uitgeverij Aurelia, bij monde van zaakvoerder, de Gentenaar André d’Oosterlynck, wel meedeelde een derde deel aan deze laatste kategorie volksliederen te wijden. De « Encyclopedie van het levende Vlaamse volkslied » kost 3.400 fr, helemaal geen volkse prijs.

Referentie
Jos Murez, Het levende Vlaamse volkslied, De Rode Vaan nr.47 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.