Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Happy Xmas (War is over) van John Lennon en Yoko Ono werd uitgebracht.

Zoals ik vorig jaar al meldde, werd het reeds opgenomen op 31 oktober 1971, maar dus pas meer dan een jaar later uitgebracht. De single bereikte in het eerste jaar plaats 4 in de UK Singles Chart en kwam daarna nog vaak in deze hitlijst terug. Lennon en Ono schreven het lied op een bestaande melodie, namelijk die van “Stewball”, waarvan nog andere versies bestaan. Van hun versie bestaan er meer dan tien vertalingen en ver over de honderd covers.
Het nummer stamt uit de vredescampagne die ze sinds 1969 hielden. In dat jaar hadden ze ook al de Bed-In in Amsterdam gehad. Hun acties verliepen langs steden wereldwijd waarin ze bijvoorbeeld posters verspreidden met de tekst: War is over! If you want it. Happy Christmas from John & Yoko. Twee jaar later kwam Lennon met het idee voor dit nummer, waarmee hij eigenlijk op de Vietnamoorlog doelde. Het blijkt echter een universele boodschap te hebben gehad en het is een evergreen geworden.

Ronny De Schepper

(Met dank aan Raymond Thielens)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.