Het is vandaag al dertig jaar geleden dat Sterling Holloway (rechts op de foto) is overleden. Hij heeft diverse baantjes gehad in de showbusiness (zanger, danser, acteur…), maar ik wil hem natuurlijk vooral eren omdat hij de stem van Winnie the Pooh was in de tekenfilms van Walt Disney.

Sterling Price Holloway jr. werd geboren in Georgia en naar de geconfedereerde generaal Sterling “Pap” Price genoemd. Nadat hij gestudeerd had aan het Georgia Millitary College, ging hij studeren aan de American Academy of Dramatic Arts in New York. Na zijn studie (jaren twintig), was hij werkzaam in het theater en speelde hij o.a. in een serie revues van Rodgers en Hart. Holloway had een lichte tenorstem en waagde dus zijn kans als professioneel zanger. Hij introduceerde Rodgers & Harts I’ll take Manhattan in 1925 en in 1926 zong hij Mountain Greenery.
In 1930 verhuisde Holloway naar Hollywood, om er een filmcarrière op te gaan bouwen, die bijna vijftig jaar zou duren. Hij werd een van de meest gevraagde karakteracteurs en dansers. Maar al snel vond hij zijn nieuwe passie als stemacteur.
In 1941 werd zijn unieke stem voor het eerst gehoord in de Walt Disney animatiefilm Dombo waar hij zijn stem leende aan het personage Mr.Stork. Hij vertolkte ook de volwassen Flower in de animatiefilm Bambi (1942), de rol van Kaa in Jungle Book evenals de kat in Alice in Wonderland. Verder was hij de verteller van Peter en de Wolf en de muis Roquefort in The Aristocats.
Zijn grootste roem bereikte hij echter met de stem van Winnie the Pooh, een rol die hij bleef vertolken tot hij met pensioen ging in 1979. Hij werd officieel geëerd door Disney als Disneylegende in 1991.
Op televisie had hij ondertussen geregeld een gastoptreden, b.v. als de excentrieke professor in de series The Adventures of Superman en The life of Riley. Hij was ook te zien in The Untouchables, Hazel, The Twilight Zone, Gilligan’s Island en The Andy Griffith Show (Andy Griffith is de man links op bovenstaande foto). Later verzamelde hij een grote collectie van moderne kunst, waarover hij af en toe spreekbeurten gaf. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.