Geen schrik beste lezer, dit wordt geen commentaar op een voetbalwedstrijd. De Heer, mocht Hij bestaan, zou mij behoeden voor dergelijke misstap. Nee ik wil het hebben over een grove schending, een misdaad tegen een deel van de mensheid. Toegegeven, niet zo’n heel groot deel, en misschien niet eens van zo’n grote importantie maar ook de minderheden dienen gerespecteerd nietwaar. J’accuse! Sinds zondag 20 november 2022 wordt de notoire staatszender VRT, gekend als Eén, tot 19 december 2022 ingepalmd door een fenomeen dat gemeenlijk aangeduid blijkt te worden als het Wereldkampioenschap Voetbal. Een plaag, een virus dat zich, zo blijkt uit mijn opzoekingen, zich vierjaarlijks verspreidt over de wereldbol en waartegen tot heden geen vaccin gevonden werd.

Het gevolg is dat de trouwe Eén-kijker gedurende een maand wanneer hij het waagt op zijn gewone kanaal af te stemmen, daar geconfronteerd wordt met tweeëntwintig volwassenen die achter een bal aanhollen. Bekeken en toegeschreeuwd door een uitzinnige meute. Eerlijk gezegd, persoonlijk vind ik een documentaire over het seksueel leven van de stokstaartjes spannender. En zou ik een detectiveserie over wijlen Queen Elisabeth en haar Corgi’s en Dorgi’s meer met klamme handjes volgen. Natuurlijk houden ze dit geen uren vol en zou je denken, oké gun hen dat anderhalf uur en kom dan tot jezelf en start de normale programmatie. Helaas is dat buiten de goden van de zender gerekend want daar hebben ze het volgende op gevonden. Dit hele gebeuren dient uitvoerig besproken, gecommentarieerd en geanalyseerd te worden. Men duikelt daartoe van overal uit het land zogenaamde specialisten op. Mensen die de tactiek, de psychologie, de filosofie en het morele en commerciële aspect van dit ongetwijfeld voor de wereldvrede essentieel gebeuren moeten belichten en fileren. Villa Sporza is dat ding betiteld. Voor dit alles hebben ze het Gentse Wintercircus geclaimd. What’s in a name? Want een circus is het. Compleet met toeschouwers rondom, die gespannen de wijze woorden trachten te verbinden aan wat zich even voordien op de grasmat in dat heel verre, voor hen onbetaalbaar verre Qatar heeft afgespeeld… Nabeschouwingen. Een blik vooraf. Voorspellingen. Ja, de zender is zelfs zo vriendelijk zijn kijkers een virtuele mogelijkheid aan te bieden om een gokje te wagen – vriendschappelijk, zonder financieel gewin, daarvoor liggen andere kandidaten gretig op de loer.

Ook dienden nogal wat reguliere programma’s onverhoeds de status van vluchteling aan te nemen zonder kans op erkenning door de dienst van asiel en migratie. Men waagde het niet de soap ‘Thuis’ te bannen. Wellicht uit schrik voor opstootjes en rellen want de fans zijn ware hooligans en vermoedelijk had men de oproerpolitie en het waterkanon moeten inschakelen indien de dagelijkse fratsen van Frank en hondje Pips van het scherm zouden verdwijnen. Wel werd het zenduur verschoven: de adepten kunnen nu om 19u naar bed i.p.v. om 20u40. ‘Blokken’ evenwel werd gedurende een maand in de koelkast geschopt in de hoop dat de dommelende oudjes, verliefd op Crabbé, het niet eens zouden merken. En ‘Iedereen beroemd’, och ja dat is toch maar zo’n aperitiefje – dat hoeft dan maar helemaal niet meer op de buis dit jaar. Zo is Eén dé sportzender van Vlaanderen geworden. Met enige beperking: de voetbalzender. En lukt het niet om dat fraaie oogverblindend spektakel allemaal uit te zenden wanneer wedstrijden gelijktijdig plaatsvinden dan is er Canvas nog als reddingsboei. Sport is cultuur, Heidegger zei het al. Gelukkig mag men nog nieuws uitzenden. Hoewel, nieuws? In het eerste journaal dat op de startdag van het WK te zien was stelde ik vast: het eerste item handelde over… jawel het WK, en duurde twintig (minuten). Daarna mochten we nog even iets vernemen over de klimaattop en over het kampioenschap ‘escape rooms’.

Mogelijk haal ik me hiermee de verbolgenheid van enige voetbalfans op de hals, zelfs woede of banvloeken. Het zal me niet deren, ik ga in winterslaap. Hoewel, ik heb nog wel enkele goede boeken ter beschikking. En de televisie heeft een uitknop. Er is nog hoop.

Johan de Belie        

(foto Sporza – uiteraard)  

Een gedachte over “Hebjetgezien? (177): Qatar-Ecuador

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.