Het is al vijf jaar geleden dat in Los Angeles de Amerikaanse zangeres Della Reese is overleden.

Ze werd geboren als Delloreese Patricia Early in Detroit. Reese was amper zes jaar oud toen ze voor het eerst interesse kreeg in het zingen. Ze startte haar carrière als zangeres in een kerkkoor. Blijkbaar was ze niet zo rebels als Tina Turner in de beroemde scène uit “What’s love got to do with it”, want op dertienjarige leeftijd werd ze gecontacteerd om mee te zingen in de gospelgroep van Mahalia Jackson. Nadien richtte ze haar eigen gospelgroep op, die ze The Meditation Singers noemde. (Later zou ze zelfs een erkend dominee van de Understanding Principles for Better Living Church worden.)
Tegelijk deed ze echter mee aan een plaatselijke zangwedstrijd, waarvan de prijs voor de winnende deelnemer was dat men een week in een zeer bekende club (The Flame Show Bar) in Detroit mocht zingen. Reese won de wedstrijd, en de club was zodanig onder de indruk van Reese’s zangtalent dat ze acht weken in die club mocht optreden. In 1953 slaagde Reese erin om een contract te bemachtigen bij Jubilee Records en werd ze lid van het Erskine Hawkins orkest.
Haar eerste opnames voor Jubilee Records waren liedjes als “In the Still of the Night”, “I’ve Got Love to Keep Me Warm” en “Time After Time”. Ze gaven blijk van het talent waarover Reese als zangeres beschikte maar de liedjes behaalden geen hoge noteringen in de hitlijsten.
In 1957 maakte Reese een single genaamd “And That Reminds Me”. Na jaren proberen behaalde Reese uiteindelijk ook succes in de hitlijsten met haar lied. Van de plaat werden enkele miljoenen exemplaren verkocht. Naar aanleiding daarvan werd ze door het prestigieuze Billboard magazine uitgeroepen tot meest beloftevolle zangeres.
In 1959 veranderde Reese van platenmaatschappij, ze stapte over naar RCA Records. Haar eerste single voor die platenmaatschappij was genaamd “Don’t You Know”, gebaseerd op de aria van Musetta uit Puccini’s opera “La Bohème”. Het werd haar bekendste hit en het is ook het nummer waardoor ikzelf haar heb leren kennen.
Het succes dat de platenmaatschappij RCA Records oogstte met Reese, zou nog tot 1960 duren, toen ze de opvolger “Not One Minute More” maakte, maar daarna onderbrak Reese het opnemen van muziek voor enige tijd om gedurende een periode van negen jaar in Las Vegas te gaan werken.
In 1969 kreeg Reese voor het eerst haar kans om door te breken op televisie door middel van een variétéserie. De serie werd echter na een jaar afgevoerd. Daarna was Reese een van de eerste Afro-Amerikaanse vrouwen die werd uitgenodigd om een gastpresentatie in de Tonight Show met Johnny Carson te doen.
In 1979, na een dergelijk gastoptreden in de Tonight Show, kreeg Reese een bijna fataal hersenaneurysma. Zij herstelde volledig na twee hersenoperaties. Dit was de tweede keer dat Reese dicht bij de dood kwam: enkele jaren voordien wandelde zij per ongeluk door een glazen deur in haar woning, waarbij de glasscherven hadden haar zo ernstig verwondden, dat ze ruim duizend hechtingen nodig had om alle wonden te dichten. Ze was zoveel bloed verloren, dat ze later verklaarde een bijna-doodervaring te hebben gehad.
Van 1994 tot 2003 werd Reese gecast voor de rol waar ze bij het televisiekijkend publiek het bekendst mee is geworden: die van Tess, een engel in de spirituele televisieserie “Touched By An Angel”. In 2003 was ze genoodzaakt te stoppen omdat ze aan diabetes type II leed. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.