Fabrice Bollon (foto), de dirigent van het Symfonieorkest van Vlaanderen, is een jonge Fransman die in Vlaanderen is blijven « plakken » uit liefde voor een violiste, maar langs die omweg ook uit liefde voor de Vlaamse muziek. Zo besteedt hij altijd aandacht aan Vlaamse componisten, zelfs als het onderwerp « zigeunermuziek » is, zoals 25 jaar geleden in de Bijlokehal, want ook « Gitanerias » van Louis De Meester staat op het programma. Maar de meeste aandacht gaat naar de solist Alexander Hohenthal, een vioolvirtuoos, of wat had je gedacht als we het over « zigeunermuziek » hebben. Ook al betreft het dan composities van Johann Strauss, Pablo de Sarasate, Franz Liszt of Johannes Brahms. Met andere woorden, dit is het soort muziek dat de Weense burgerij uit de vorige eeuw voor zigeunermuziek hield, terwijl ze een echte zigeuner nog nooit van dichtbij hadden gezien! Een Vlaamse componist vanavond ook in de Rode Pomp. En wat voor één! Pianiste Elena Letnanova speelt werk van niemand minder dan James Ensor. Daarnaast sluit haar programma een beetje aan bij dat in de Bijloke. (HLN, 14/11/1997)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.