“You’re So Vain” is een nummer van de Amerikaanse singer-songwriter Carly Simon. Het nummer verscheen op haar album “No Secrets” uit 1972.

“You’re So Vain” gaat over een voormalige, ijdele minnaar van Simon die alleen maar aan zichzelf denkt: “You’re so vain, you probably think this song is about you” (“Je bent zo ijdel, je denkt waarschijnlijk dat dit lied over jou gaat”). Al sinds het nummer in 1972 een hit werd, is er speculatie over wie Simon het nummer heeft geschreven. Mick Jagger, die tijdens het refrein in het achtergrondkoor te horen is, is in ieder geval niet het onderwerp. Simon heeft bevestigd dat het niet gaat over haar toenmalige man James Taylor of over David Geffen, platenbaas van Elektra Records, waar Simon op dat moment onder contract stond.
Door de jaren heen heeft Simon een aantal hints gegeven over het onderwerp van het nummer, waarbij ze zei dat de letters A, E en R in zijn naam voorkomen. Er zijn slechts een aantal mensen aan wie Simon heeft verteld over wie het nummer gaat, onder de voorwaarde dat zij het geheim zouden houden. Onder deze mensen bevinden zich radio-dj Howard Stern, Taylor Swift en voormalig NBC Sports-baas Dick Ebersol, die in een veiling vijftigduizend dollar betaalde in ruil voor het onderwerp. Verder heeft Simon gezegd dat het antwoord te vinden is in een opnieuw opgenomen versie van het nummer, en dat deze versie achteruit afgespeeld moet worden om het te horen. Zo zouden er een “David” en een “Warren” te horen zijn in het nummer.
In 2007 speculeerde acteur Warren Beatty, een ex-vriend van Simon, dat het nummer over hem ging. In 2015 heeft Simon bevestigd dat het tweede couplet inderdaad over Beatty gaat, maar dat de andere twee coupletten over twee andere mannen gaan. Simon vertelde hierbij dat Beatty denkt dat het hele nummer over hem gaat.
“You’re So Vain” betekende de internationale doorbraak van Simon. In de Verenigde Staten behaalde het nummer de eerste positie, waar het drie weken bleef staan. Ook in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland werd het een nummer 1-hit, terwijl het in het Verenigd Koninkrijk de derde plaats haalde. In de Nederlandse Top 40 piekte het nummer op de negende plaats, terwijl in de Vlaamse Ultratop 50 de vijfde plaats werd bereikt. In 2001 werd het nummer gesampled in “Son of a Gun (I Betcha Think This Song Is About You)” van Janet Jackson en Missy Elliott, wat ook een internationale hit werd, aldus Wikipedia dat jammer genoeg weinig over het nummer zelf vertelt (muzikaal gezien dan). Daarom zal ik daar maar zelf aan toevoegen dat het mooie basloopje waarmee het nummer opent van de hand van Klaus Voormann is.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Vijftig jaar geleden: release van “You’re so vain” (Carly Simon)

  1. In haar autobiografie “Boys in the Trees, a memoir” uit 2015 gaf ze meer inzicht in haar liefdesleven. Het tweede couplet van “You’re so vain” ging inderdaad over Warren Beatty. Toen had ze een vaste relatie met James Taylor en Warren, waarmee ze toen een affaire had, raadde haar af om met James in het huwelijk te treden omdat volgens Warren, James een drugsverslaafde was. Warren beweerde later dat zij hem nooit wou verlaten, maar Carly omschreef het als volgt: “they were clouds in my coffee”, en ze trouwde toch me Taylor en heeft het 11 jaar volgehouden, van 1972 tot 1983.
    Carly vond ook dat overspel geen aanleiding te zijn tot, of niet hoefde te eindigen in een echtscheiding, en daarom rijgde ze haar minnaars aan elkaar: Kris Kristofferson, Jack Nicholson, Cat Stevens, Mick Jagger.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.