Vandaag wordt de Amerikaanse zanger en gitarist Johnny Rivers tachtig jaar. Hij is iemand die nooit een echte vedette is geweest, maar altijd met goede nummers voor de dag is blijven komen. Meestal covers, vaak ook live opgenomen in de fameuze Whisky-A-Gogo Club in Hollywood.

Johnny Rivers werd geboren als John Henry Ramistella in New York. De familie Ramistella verhuisde van New York naar Baton Rouge in Louisiana toen Rivers’ vader werkloos raakte. Daar vond hij een nieuwe baan. Toen Rivers acht was, leerde hij gitaar spelen van zijn vader en een oom. Hij was toen vooral geïnteresseerd in de folkmuziek van Louisiana. Toen hij op de ‘junior high school’ zat, speelde hij eerst bij een groep genaamd The Rockets en vormde hij later zijn eigen band, The Spades. Op zijn veertiende maakte hij zijn eerste plaat.
Tijdens een verblijf in New York in 1958 ontmoette hij de diskjockey Alan Freed, die hem aanraadde zijn naam te veranderen. De naam werd Johnny Rivers, naar de rivier Mississippi, die door Baton Rouge stroomt.
De volgende jaren maakte hij een aantal platen, die echter slecht verkochten. Hij vestigde zich in Nashville als liedjesschrijver en zanger van demo’s voor andere artiesten. In 1960 ontmoette Rivers de gitarist James Burton, die toen in de band van Ricky Nelson speelde. Nelson bleek geïnteresseerd in zijn liedjes (een ervan, I’ll Make Believe, heeft hij ook opgenomen), en in 1961 verhuisde Rivers naar Los Angeles, waar Nelson woonde. Hij schreef er weer liedjes en trad op als studiomuzikant.
In 1963 kreeg hij een contract als zanger en gitarist bij Gazzarri’s, een nachtclub in Hollywood, waar hij optrad samen met drummer Eddie Rubin. In hetzelfde jaar kreeg hij het verzoek om het themanummer te zingen voor de Amerikaanse uitzendingen van de Britse tv-serie Danger Man. Het nummer duurde nog geen minuut. In 1966 kwam een uitgebreide versie van bijna drie minuten van het liedje uit als single onder de naam Secret Agent Man. De plaat bracht het tot nummer 3 in de Billboard Hot 100. Maar toen was Johnny Rivers al een gevestigde naam.
In 1964 kreeg Rivers een contract voor een jaar bij de nachtclub Whisky a Go Go aan de Sunset Strip in West-Hollywood. Hij kwam er daarna geregeld terug. Rivers maakte er het live-album At the Whisky à Go Go, dat de twaalfde plaats bereikte in de Billboard Album Top 200. Een van de nummers van het album, het Chuck Berry-nummer Memphis, Tennessee, werd als single zijn eerste hit, met een tweede plaats in de Billboard Hot 100.
In 1964 and 1965 nam Rivers veel live-nummers op. Een paar daarvan, zoals Maybellene, Mountain of Love, Midnight Special, Seventh Son en Where Have All the Flowers Gone?, werden als single uitgebracht en haalden de hitparades.
In 1966 stapte hij af van de formule van live-opnamen en ging hij ballads opnemen met groot orkest en achtergrondzang. In die stijl is zijn enige nummer 1-hit, Poor Side of Town, trouwens een van de weinige hits die hij zelf geschreven heeft. In dit jaar zette hij ook een eigen platenmaatschappij op, Soul City Records. Het label is vooral bekend van de groep The 5th Dimension, die met Aquarius/Let the Sunshine In en Wedding Bell Blues twee nummer 1-hits scoorde.
In de jaren zestig had Rivers verder nog hits met de Four Tops-cover Baby I Need Your Loving, de Miracles-cover The Tracks of My Tears en Summer Rain. In 1967 was hij een van de artiesten die optraden op het Monterey Pop Festival, maar hij haalde de bekende film niet, omdat hij niet mee was met de nieuwste trends.
In de jaren zeventig was hij dan ook minder succesvol dan in het voorgaande decennium. Redelijke hits werden onder andere Rockin’ Pneumonia and the Boogie Woogie Flu, Blue Suede Shoes (een cover van Carl Perkins), Help Me Rhonda (een nummer van The Beach Boys, waaraan Brian Wilson zelf meewerkte) en Swayin’ to the Music (Slow Dancing). Daarna bleef hij optreden en platen maken, maar hits had hij niet meer. (Wikipedia)

Een gedachte over “Johnny Rivers wordt tachtig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.